Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2014.06.03. 10:33

HomeKit: Tegyél még fát a tűzre, Apple!

Az első okosházas kütyük 1996-ban jelentek meg, azóta olyan sok került már piacra, hogy Dunát lehet rekeszteni velük. Egy dolog azonban változatlan: ezek az eszközök külön-külön működtek. Egészen idáig.

homekit_cover.jpg

Idő kérdése volt csak, hogy az Apple mikor rukkol elő a saját smarthome rendszerével, és eljött a pillanat: itt van köztünk az Apple HomeKit, az okos szabályozó. Igaz ugyan, hogy a Kickstarteren már tömegek előzték be okosházas megoldásokban, de még mindig ott volt a fent említett piaci rés: a különböző eszközök összekötése.

A HomeKit egy keretrendszer, ami kommunikál a csatlakoztatott eszközökkel, és szabályozni is tudja őket. A telepítése is egyszerű: magától átpásztázza a lakást okos eszközöket keresve. A legjobb, hogy ha ez megvan, csoportosítani lehet az eszközöket, és egyszerre időzíteni/kapcsolgatni is.

wwdc14_homekit_honeywell-100308020-large.png

Három fő funkcióval bír:

1. Felismer eszközöket, és hozzáadja egy eszközök fölötti adatbázishoz
2. Megjeleníti és szerkeszthetővé teszi az összes eszköz beállítását egy helyen
3. Kommunikál a konfigurált eszközökkel, és végrehajtatja velük a műveletet (pl. lámpaoltás a bejárat előtt)

Sirin (apple alkalmazás, amit beszéddel kell irányítani) keresztül is lehet szabályozni a rendszert, ami elég futurisztikussá teszi az élményt. Be lehet állítani mondatokhoz kapcsolódó eseménysorozatot is, például a "lefekszem aludni" kijelentésre lekapcsolódnak a lámpák, kulcsra záródik az (okos)ajtó, lejjebb "tekeredik" a termosztát, és elindul a zenelejátszóban a Coldplay. Vagy megkérjük: "Légyszíves, tegyél még fát a tűzre Apple!" és az okoskandallónk lángja nagyobb fényre vált.

A szoftver aránylag platformfüggetlen: működik iOS eszközökön és iPhone-on, de a hangsúly azon van, hogy képes integrálni a többi eszközt is. Nem kell mindegyiket külön-külön applikációval vagy távirányítóval kezelni. Az eszközfejlesztők dolgát is megkönnyítik, mert készítettek egy nyilvános protokollt, amit felhasználva minden gyártó könnyen elérheti, hogy az eszközét tökéletesebben kezelje majd a HomeKit. Érezhetően szabványosítani szeretnék a jövőbeni eszközök kommunikációját, meglátjuk, a Google vagy az Apple fog ebben győzni.

A szabályozás szintezése nagyon kifinomult: lehetséges egyetlen eszközt irányítani, lehet eszközcsporotot, zónát, szobát, lakásrészt, és az egész lakást is. A fejlesztők nyilván egy külvárosi, fákkal körülvett év háza díjas luxusvillában gondolkoztak, mert nem tértek ki rá, hogyan lehet védekezni az ellen, ha váratlanul este 10 után az alattam lakó lehalkítja a hifimet.

szerző: szaki0szan     Címkék: kütyü tűz víz légkondi   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr906262405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása