Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2014.11.07. 14:11

A fény jövője

A 20. századot az izzó világította meg, a 21. századot pedig a LED fogja megvilágítani.

Ez hangzott el a 2014-es Nobel díj kiosztón, idén ugyanis nem elvont kutatás, hanem egy világítástechnikai újítás, a LED lámpa kapta a neves elismerést.

A ledekre azóta számos cég rárepült, ötvözve az okos telefonok által nyújtott kényelmi platformot az említett világítástechnológiával.

Minap a Philips cég előadására sodort az élet, és a prezentált komplex okos ház rendszerek bemutatásakor, sokszor olyan érzésem volt mintha egy sci-fire filmre ültem volna be. Ha valaki a kezembe nyom egy doboz popcornt, egy heti pszichoterápia se tudott volna megingatni abban, hogy nem egy jövőben játszódó mozit, hanem  a jelen technológiáját láttam.

Okos ház, okos város, intelligens világítás – ami követi az autót és a parkolóházban sétáló egyént. 15 év élettartamú izzó, okos telefonnal kezelhető, könnyen szerelhető világítás, – ami a LED-technológiának és a felhasználási módnak köszönhetően 70%-os energia megtakarítást (!) eredményez.

És ezek nem csak lesznek, de már forgalomban kaphatók, sőt, van olyan város (pl. Rottredam), ipari park (Magyarország 2013-as legnagyobb ipari beruházása, a nyíregyházi LEGO üzem) már ezen a technológiák java részét régóta használja. 

Okos garázs

Izzóinak hatékonyságát nagyobb vállalatok szolgálatába is helyezni a gyártó. Egyik ilyen megoldást a parkolás segítésére fejlesztette. A parkolóházba LED táblákat helyeznek, melyek internetek kommunikálnak okos eszközeinkkel, valamint alkalmazkodnak a parkolóházon belüli aktivitáshoz, mozgáshoz.

Ezzel a gyártó cég nemcsak forradalmasíthatják a parkolóházak piacát, de megfelelő fellépés esetén növelheti népszerűségét a világítás technológiában. Amellett hogy brutáltrendi az egész cucc, 70%-os (!) energia megtakarítás érhető el, és kb. 3 év a megtérülési idő.

Otthoni technológia

Aztán ott a – már forgalomban lévő – okos LED izzó amely ezer színben világít, tablettel, okostelefonnal, illetve beszédfelismeréssel is lehet irányítani. A fény erejét lehet állítani és időzíteni is egy applikáció segítségével, mint pl: homályos fény, ki-be kapcsolás, vagy a sokak által megszokott klasszikus izzófényt is lehet választani.

Az izzókat az USA-ban 30$/darab áron árulják, ami nem is olyan drága, ha azt nézzük, hogy a gyártó 25 éves élettartamot ígér a vevőinek.

Mezőgazdaság

Mezőgazdasági vállalatok termelését növeli, illetve könnyíti meg a LED világítása. Kutatások előzték meg egy olyan fény kialakítását, amellyel gyorsabb növénynövekedést érhetünk el. Így a termelők évente akár 25 alkalomra is növelhetik betakarításuk számát, 85%-os energiacsökkentéssel. Ez a készülék lehetővé teszi a minőségromlást nélkülöző élelmiszerek termelés növekedését anélkül, hogy az időjárás viszonyaitól tartanánk. Természetesen a vállalatok kapnak a lehetőségen, és sorban állnak a készülékért. 

Egy biztonságosabb város

A Philips, mint vezető világítástechnikai gyártó az Ericsson-nal karöltve elindított egy projektet, melyben egy innovatív világítási rendszert dolgoztak ki. Ez az újfajta megközelítés LED izzókat helyezne a nagyobb városok közvilágítás középpontjában, mely a lakók telekommunikációs eszközeivel lépne kapcsolatba. Ezzel a városban élő lakók jobb hálózati teljesítményt kapnak energiatakarékosabb megvilágítással.

A két gyártó egyesítené a városban kiépített wifi hálózatát, illetve a kiszolgálók által nyújtott szélessávú internetet az okos LED izzóval, ezzel energiatakarékosabb teljesítményt elérve. Nagy segítséget nyújtva a hatóságoknak a város sötétebb tereinek megvilágításában azzal, hogy magas fényű LED oszlopokat épít ki az árnyékos helyeken.

A Philips most olyan városokban telepíti megoldását, amelyben Ericsson által lefedett hálózat van kiépítve. A gyártók természetesen dolgoznak azon, hogy ez a lefedettség minél nagyobb méreteket öltsön. Ezek a LED oszlopok kiépítése viszonylag drága, bár a gyártók állítják, hogy megtérülési ideje igen alacsony mivel nagyban csökkentenék a város költségvetéseit. Állítólag 50-70%-kal csökkenti a városok által használt villamos energia költségeit, de valahol ez az érték 80%-ot is elérte, jelentette The Climate Group. A szervezet 12 nagyvárosban tesztelte az új technikai megoldást. A teszt azt is kimutatta, hogy az emberek jobban kedvelik a LED izzó által nyújtott fehér fényt, mivel nagyobb biztonságérzetett, illetve nagyobb fényhatást ad. 

Ételvilágítás

Az ételvilágítás már csak hab a a tortán. Két lábon áll az adat, hogy jó világítás esetén 8%-al több időt tölt a vásárló egy üzletben, az árú kiemelő világítása 9,5%-al növeli a vásárlási kedvet, ezáltal a vásárlás 4,5%-al növekszik. Ha pedig egy salátát Led-el világítunk, tovább marad friss, mint normál, hőt kibocsájtó világítótest alatt.

Az már szomorú tény, hogy megfelelő világítástechnikával az étel is vonzóbbnak tűnik. Alaphangon a halat hideg fehér fénnyel, a pékárú ropogós hatásának eléréséhez a 2700 Kelvin meleg fényt lehet igénybe venni, a 3000 Kelvin rózsaszín fényében pedig a húsok versenyeznek frissességet tekintve a hajnali párával.

A dolog létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, hogy az ételek bevilágítását már külön törvény szabályozza, így egy frissre világított zöldséges pultért komoly pénzbírság jár.

Szóval ez van. Eddig azt hittem hogy az LG, a Samsung, az Apple egy apró rést sem hagyott a smart piacon. Erre kiderül, hogy a kihagyott rés óriási. Vajon hány rés van még ezen a pajzson?

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr946874979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

seahawks 2014.11.15. 12:31:19

egyik általam próbált márkás ledes égő sem bírta évekig, de cserébe jó drágák -voltak. aztán kiszámoltam, hogy a 100 m2-es házam világítási igénye hagyományos égőkkel kb. 6-700 ft, ergo a villanyszámlám 10%-a. na hát ezért sem fogok többet semmilyen energiatakarékos égőre váltani. jó nekem a 120 ft-os kínai.
SOHA A BÜDÖD ÉLETBE NEM TÉRÜL MEG A LEDES ÉGŐ HASZNÁLATA.
fénycsövet sem használok,ert az meg rontja a szemet...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.11.15. 12:34:24

@seahawks:

A fénycső miért, mivel is rontja a szemet?

seahawks 2014.11.17. 07:14:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a vibrálás szép lassan fárasztja észrevétlenül és évek alatt lerontja a látást.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.11.17. 08:31:26

@seahawks:

Miféle vibrálás? A 40kHz? Tisztában vagy azzal, hogy a fénycső fluoreszcens anyagának tehetetlensége önmagában megszüntet minden vibrálást ezen a frekvencián? És azzal, hogy a retinánkban lezajló folyamatok időállandója is min. 2 nagyságrenddel nagyobb?

De sebaj. Kérlek, linkelj be tanulmányokat, amelyek alátámasztják azt, amit mondasz.

seahawks 2014.11.17. 08:52:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: te most jöttél a holdról? na magyarázz félre dolgokat inkább nézzél bele egy fénycsőbe.
mivel valószínűleg egy lusta állat vagy, ezért kerestem neked cikkeket:
antalvali.com/hirek/az-izzolampak-karosito-hatasai.html
www.youtube.com/watch?v=WuETKME1roc
ha tudományos disszertációkra vagy kíváncsi, fénycső tudósoktól, akkor menj a széchenyi könyvtárba, tuti találsz még 100 bizonyítást vagy beszélj 5 szemésszel, mind azt mondja. de te úgysem hiszel senkinek, ezért nem is kell erőlködnöd.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.11.17. 09:48:42

@seahawks:

Nem kicsit vicces, hogy az általad említett vibrálás állítólagos káros hatását az általad belinkelt cikkben is cáfolják:

"A kompakt fénycsövek olyan fényt állítanak elő, melynek vibrálása kb. 60 kHz frekvencián történik (60 000 Hz). Egybehangzó vélemények szerint az ilyen nagyfrekvenciájú vibrálást az emberi szem nem észleli. Már az kétséges, hogy a 100 Hz-s vibrálás észlelhető-e. Igaz, hogy a kompakt fénycsövek bizonyos gyenge modulációt is produkálnak 100 Hz-n, ez azonban nem csak erre a lámpatípusra jellemző. A SCENIHR tájékoztatása szerint az izzólámpák is kibocsátanak kis intenzitású „vibrálást” 100 Hz frekvencián, egyszerűen azért, mert ez a hálózati feszültség frekvenciájának kétszerese (a lámpa ciklusonként kétszer kap energiaellátást)."

A kék és az UV-probléma valóban fennáll, nemcsak a fénycsöveknél, hanem a LED-eknél is. Ennek azonban semmi köze a vibráláshoz, és előbb-utóbb megjelennek majd a piacon a szükséges UV-szűrők, amelyek a közönséges üvegnél is jobban szűrik az UV-t.

"mivel valószínűleg egy lusta állat vagy"

Inkább vagyok lusta állat, mint hülye állat, ami te vagy. :)

seahawks 2014.11.17. 09:50:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: vállalom, hogy hülye állat vagyok, ezt mondja minden haverom, de a vibrálás káros hatásában igazam van. nehéz elviselni?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.11.17. 09:53:02

@seahawks:

Fogd már fel, te szerencsétlen, hogy még az általad belinkelt cikk is cáfolja a vibrálás káros hatását. :D

cz.viktor · http://czviktor.hu/ 2015.01.19. 09:01:40

A jövő a ledé ez vitathatatlan főleg a jó ledé: ledceo.eu
süti beállítások módosítása