Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2015.02.12. 15:19

Forradalmi újítás az anyaggyártásban!

A szénszálat régóta olyan űrtechnológiai anyagként tartják számon, ami csak a méregdrága sportkocsik, űrsiklók és más, átlagos ember számára elérhetetlen termékek anyagát képezi. Ez az anyag a legkönnyebb és legerősebb anyag, amit manapság gyártanak. Vagy mégse?

A Curran (kelta nyelven répa) anyag nagyon hasonlít a szénszálhoz, de környezeti szempontból sokkal elérhetőbb.

Ezt az anyagot zöldségek (sárgarépa, cukorrépa) gyökeréből kivont cellulózból állítják elő. A növények egyik alkotó eleme a cellulóz, hiszen ennek köszönhetik a ellenálló képességüket. Néhány tudós szerint tudják hogyan kell tisztán és hatékonyan kinyerni a növényekből a cellulózt, ezzel egy teljesen új típusú szerves anyagot létrehozva. A tudósok állítása szerint ez az új anyag felválthatja majd a szénszálat és az üveget a közeljövőben.

curran1.jpg

A Curran anyag könnyebb, mint a szénszál és kétszer erősebb is nála. Ugyan jelenleg még csak bevonatként, vagy egy vékony lapként tudják előállítani, a fejlesztői csapat erősen dolgozik azon, hogy más formában is megjelenhessen, például egy szuper erős cérna formájában, amelyre állításuk szerint nem is kell olyan sokat várni.

A Curran kitalálója Dr. David Hepworth és Dr. Eric Whale, akik Skóciában kezdtek kísérletezni vele. Elmondásuk szerint ezt az anyagot más hagyományos anyaggal is lehet vegyíteni, mint a fa vagy a gyapot így téve őket erősebbi és strapabíróbbá.

szerző: VGF Otthon     Címkék: megoldás növény anyag   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr467164853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása