Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2015.04.29. 09:56

Láthatatlan kártevő, de tényleg olyan gonosz?

Aki valamiféle rovarölő szer ajánlásának reményében kezdi el olvasni a bejegyzést, azt el kell szomorítsam, sőt annak azt tanácsolom zárja is be ezt az ablakot, mert itt nem rovarokról vagy rágcsálók által okozott veszteségről, hanem a vízkeménységről lesz szó.

2176027817_cf44fe6d37_z.jpg

Először is tisztázzuk a sokak által helytelenül megfogalmazott fogalom jelentését. Vízkeménységnek a vízben oldott ásványi anyagok mennyiségét nevezzük, melyet különféle módokon lehetséges meghatározni. A kemény víz hatással van a víz lehetséges felhasználásaira, és annak egészségügyi minőségét is befolyásolja. A víz keménységét a benne oldott kalcium- és magnéziumsók mennyisége befolyásolja.

Magyarország vízkeménységének térképét itt tudod megtekinteni.

A 2000-es évek mosógépreklámjaiban gyakran hangzott el az a kijelentés miszerint a kemény víz káros és mindenképpen lágyítani kell. Sajnos tényleg nem tesz jót a berendezések alkatrészein megrakodó vízkő. A kemény víz hatással van az otthon tartott akvárium élővilágára is. Nem ajánlott kifejezetten kemény vízben tartani halainkat és teknőseinket sem. Igaz nem kifejezetten az állatot veszélyezteti, de tönkre teheti a vízforgatót. Fontos kijelenteni, hogy a kemény víz káros a mosógépre, zuhanyrózsára, kávéfőzőre, mosogatógépre, stb…, de az emberi szervezetre kifejezetten pozitív hatása van.

glass_of_water_by_play-naija.jpg

A vízkeménység kapcsán a legtöbb szó a közbeszédben arról esik, hogy a kemény víz vesekőképződést okoz. Ez az állítás hamis, mert a WHO szerint eddig nem mutattak ki összefüggést a vesekőképződés és a vízkeménység között, sőt az Egészségügyi Világszervezet semmilyen negatív egészségügyi hatást nem tulajdonít a kemény víznek. Épp ellenkezőleg, a kemény víz fogyasztásával fontos ásványi anyagokat (kalciumot és magnéziumot) juttatunk a szervezetbe. Míg a kalcium a csontok és a fogazat felépítésében játszik fontos szerepet, a magnézium az idegrendszer és az izomzat működését segíti. Statisztikák kimutatták, hogy jelentős egybeesés van a kemény vízzel ellátott területek és az alacsonyabb szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a magas vérnyomás ritkább előfordulása között.

Szakemberek azt tanácsolják, háztartásunk vízkeménységétől függően lágyítsuk elektromos berendezéseinknek az általuk használt vizet, míg fogyasztásra a keményebb vizet ajánlják. Aki nem tudja háztartása vízkeménységét annak a VGF Szaklap biztosítani tud ingyenesen egy vízkeménység tesztert. Szándékát a netadmin@vgf.hu-ra küldje címmel és névvel ellátva. Az eddig beküldött adatok alapján összeállított térképet ezen a linken lehet megtekinteni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr697408492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása