Komoly információmennyiség jut el hozzánk az egészséges étkezésről, életmódról. Ennek melléktermékeként gyakran alakulnak ki tévhitek a témában. Egy országos vízkeménység-felmérés kapcsán derült ki, hogy a vízről is van pár téves vélekedés a köztudatban. Mivel „testünk legfontosabb táplálékáról” van szó, most tisztázzuk a legnagyobb félreértéseket.
1. Magyarországon rossz minőségű a víz.
Nem igaz.
A nemzetközi felmérések alapján a vízművek kifejezetten jó vizet szolgáltat.
Ahogy sok országban, a csapvíz hazánkban is a legellenőrzöttebb élelmiszernek számít.
2. Tényleg ki vagyunk-e téve ólommérgezésnek az ivóvíz által?
Nem igaz.
A Fővárosi Vízművek által szolgáltatott ivóvízben még a legfrissebb, 2013. december 25-én csökkentett határérték egy tizedét sem éri el az ólomtartalom. Hasonló a helyzet a vidéki nagyvárosok területén is, így nincs okunk az aggodalomra. Az ólomcsövek cseréje az elöregedett vezetékekkel egyetemben egyébként folyamatos. (A veszélyes faktort nem az ivóvízszolgáltatók jelentik, a veszélyforrás többségében a régi épületek ólomvezetékeiben pangó víz).
3. Kávé készítésénél mindegy, hogy milyen vizet használunk.
Nem igaz.
Ugyan a kávéőrleményből származik az aroma lényege, a kávé 98%-a mégiscsak a víz. Érdemes alacsonyabb ásványi anyag tartalmú vizeket használni. Ennek oka, hogy mind a kávéból, mind a teából szárazanyagtartalmat vonatunk ki a főzés során. Több teszt bizonyítja, hogy magas ásványi anyag tartalommal telített vízben, nem tud annyi szárazanyag oldódni sem a kávéknál, sem a teáknál.
4. A kemény víztől vesekövünk lesz.
Nem igaz.
A kemény víz a vízzel működő berendezéseinknek árt.
Nincs olyan hiteles adat, vagy kísérlet, amely bizonyítaná, hogy a keményebb vizek vesekövet, vagy egyéb problémákat okoznának. (A víz 35 keménységi fokig emberi fogyasztásra alkalmas, és 18-20 fok környéki az ideális. Magyarországon - az alföld kivételével - közepesen kemény és kemény a víz.). A túlzott vízfogyasztás (ásványi anyagok kiválasztása) természetesen megterhelheti a veséket.
5. A lágyvíznek nincs hajápoló hatása.
Nem igaz.
Az eddig tapasztalatok és a fodrászok állítása alapján a lágyviz használatakor a haj, puhább, lágyabb, fényesebb érzetű lesz. Van aki az (balzsam)ecetes hajmöblítésre esküszik, és sok sampongyártó használ vízlágyító anyagot a termék előállításakor.
6. Az ásványvizes palackok nem károsak a környezetre, mert újrahasznosítják őket.
Nem (teljesen) igaz.
Magyarországon 5 milliárd palackot dobunk ki évente, ebből 1,5 milliárd kerül újrahasznosításra. Mivel a műanyag palackok lebomlási ideje 450 év, a maradék 3,5 milliárd palack felhasználatlanul hever.
7. A WC öblítés nem ivóvízpazarlás.
Nem igaz.
Az elterjedt WC-technikákkal átlagban egy lehúzáskor 6 liter, naponta 60-80 ivóvizet változtatunk szennyvízzé. Korszerű tartályokkal a vízmennyiségét ~30 százalékkal csökkenthetjük. Az igazán jó megoldás a "szürkevíz hasznosítás" lenne; amikor összegyűjtött esővízzel, vagy fürdővízzel húzzuk le a WC-t.
8. Azért kell vízlágyító, víztisztító kütyüt használni, mert a víz rossz, egészségre káros.
Nem így igaz.
Vízlágyító berendezést akkor használhatunk, ha azt szeretnénk elérni, hogy a keményebb víz ne tegye tönkre a kávéfőzőt, mosógépet, bojlert, fűtést; bőr- és hajápolási szempontjaink vannak, vagy unjuk, hogy egyfolytában vízköves a csempénk – egyáltalán kiszámoltuk, hogy a kemény víz okozta gondok többe kerülnek mint a vízlágyító egyszeri költsége.
Víztisztítót akkor érdemes használnunk, ha szeretnénk a csapvizet még jobban tisztítani, ásványi anyagokkal
dúsítani, vagy kávéhoz, teához optimalizálni, vagy kibekkelni az ásványviz hazacipelését.
9. A meleg autóban tárolt ásványvíznek azért rossz az íze, mert a forró műanyagból kioldódó mérgekkel keveredik.
(Valószínűleg ez) nem igaz.
Hiteles szakértői vizsgálatot nem találtunk**, de az igaz, hogy engedélyezést komoly vizsgálatok előzik meg, és olyan stabil szerkezetű műanyagok palackok kerülnek forgalomba, amelyet a víz nem tud feloldani. Így a kellemetlen ízhatás az autóban való többszöri felmelegedésnek/lehűlésnek tudható be. (Ha például friss ásványvizet egy lábasban többször felforraljuk, kihűtjük, majd langyosan megisszuk, hasonlóan kellemetlen íz- és komfortélményt fogunk kapni otthon is).
(**Jelenleg várunk az Országos Közegészségügyi Központ Országos Környezetegészségügyi Igazgatóság Vízhigiénés osztály hivatalos válaszára. Az eredményt publikálni fogjuk ugyanitt).
A vízről kapcsolatos videóanyagunkat ezen a linken érhetitek el.
A bejegyzést írta: Matis Bálint, Lantos Tivadar, Dani Tibor.