Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2015.06.03. 08:14

Ki termeli a legtöbb zöldet?

Elkészült az ország első magyar nyelvű interaktív megújuló térképe. Mit is jelent ez? Adatok, statisztikák és érdekességek az összes európai országról.

terkep_1.jpg

 Nagy általánosságban elmondható, hogy ha van pénz, van zöld energia is. A világ legnagyobb megújuló energia birodalma Németország, de őt követi Nagy Britannia, Spanyolország, Olaszország és a Skandináv országok. Közép Európában - köztük hazánkban is - még csak most kezd feléledni az igény a napelemekre és a szélerőművekre.

Érdemes megemlíteni, hogy Románia majdnem 10-szer annyi szélenergiát tud hasznosítani mint Magyarország. A szomszédos országok közül csak Szlovéniát és Szlovákiát előzzük meg, igaz őket jelentősen felülmúljuk.

A térkép főleg a napenergia és a szélenergia témakörről ad tájékoztatást, de folyamatosan bővül és fejlődik.

Érdekességek

• A BedZED egy London melletti lakótelep, mely csak megújuló energiát használ és 0-ra csökkentette a káros anyag kibocsátását.

• Olaszország a világ harmadik legnagyobb napenergia hasznosítója a világon.

• Svédország energiaszükségletének már 51,0 százalékát fedezte megújítható forrásokból 2012-ben, két százalékponttal a 2020-as cél felett.

• Dánia az 1970-es években úttörőnek számított a szélenergia újrahasznosításának fejlesztésében. Ennek köszönhetően számos turbinákat gyártó vállalatnak szállít alkatrészeket, mint például a Siemens-nek van a The Wind Power-nek. A dán kormány szerint ha folytatja Dánia ezt az ütemű fejlődést, 2035-re a villamos energiaszükségleteiknek 85%-át el tudják látni csupán a szélturbináik használatával.

• Hollandiában megépítették a világ első napenergiát hasznosító kerékpárútját.

• Litvánia fejlettebb a napenergia iparban mint hazánk, mely Európában a 2,3 millió lakosságával az egyik legtöbb megújuló energiát termel ki egy főre leosztva.

A térkép ide kattintva tekinthető meg.

szerző: VGF Otthon     Címkék: térkép érdekesség napelem megujuló   

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr297512492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viliavereb 2015.06.04. 11:34:52

A megújulókba valaki beleszámolta, a biomasszát? Fa , széna, szalma stb.
süti beállítások módosítása