Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2015.06.17. 10:50

Zöld kapszula, ez lenne a jövő?!

Szaporodnak a jobbnál jobb innovatív megoldások környezetünk védelmére. Egyelőre ezen startup cégek térhódítása még várat magára, de a nagy számok törvénye alapján nem kell sokáig várni.

01_18.jpg

Igazán érdekes és figyelemfelkeltő megoldáson dolgozik az alternatív energiákért kampányoló Nice Architects. A szlovák cég egy olyan kunyhó létrehozását fejleszti, mely teljesen önálló energiaellátással dolgozik, mindezt úgy, hogy kizárólag megújuló forrásokra támaszkodik. A vállalat szerint a munkálatok ebben az évben befejeződnek, és akár már idén piacra tudják vinni a projektet.

02_15.jpg

Az „Ecocapsule”-nak keresztelt építmény igazán szerény méretekkel rendelkezik. A 86 nm2-es kapszula konyhával, nappalival, étkezővel, wc-vel és egy ággyal van felszerelve. A fényigény kielégítéséért két nagyobb ablak felel, ami elég is tekintve a méreteket. A cég szerint a megoldásuk több felhasználási területen is alkalmazható. Használható egy kis otthonnak, irodának vagy éppen egy modern és igazán divatos kempingszállásnak is.

03_15.jpg

Energiafelhasználás

A vállalat különösen ügyelt az energiafelhasználás kritikus pontjaira. A kapszula tetejére szerelt napelem és a 750 W-os szélturbina egy előre beszerelt akkumulátorban tárolja a nap folyamán összegyűjtött energiát, így esős napokon sem okoz gondot az áramellátás. Az előbb említett borús napok kifejezetten hasznosak lehetnek az építmény fenntartásához, mivel egy esővízgyűjtő rendszert is beszereltek, mely szűrők segítségével tiszta vízként érkezik a kapszula vízvezetékbe. A Nice Architects szerint a szűrő olyan minőségű vizet szolgáltat a felhasználóknak, hogy azok ivóvízként is használhatják. A mellékhelyiség egy komposztvécévé van átalakítva, így annak ürítése sem okoz kényelmetlen problémát. 

04.jpeg

Az árról még nem nyilatkoztak, de ígéretük szerint versenyképes lesz a többi hasonló megoldáshoz képest. A sikerének biztossága megkérdőjelezhető, de jó látni, hogy egyre több olyan innovatív és környezetbarát megoldások születnek, melyek a megújuló energiát részesítik előnyben.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr457550938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

parrre 2015.06.18. 00:30:10

Egy 86 m2-es kabinról is lehetne kép

Pipas 2015.06.18. 06:54:20

Amióta felkapott lett a közösségi startup finanszírozás elszaporodtak a kamu innovációk mint ez is.

A képen látható napelemek jó ha 250W-ot leadnak, de mivel nem optimális az elhelyezésük valószínűleg még ennyit sem. Formatervezett meg jól néz ki, de semmire sem jó.

A szélturbina három lapátos és nincs irányba állító zászlója. Három lapátos szélturbina ekkora magasságban nagyon kevés helyen működik. Lebeszélnék mindenkit arról, hogy Magyarországon ilyet próbáljon használni.

Sátrat, aksit, napelemet, szélturbinát persze ma is vehet bárki, sőt, az ebay tele van ezekkel a holmikkal viszonylag olcsón. Szóval semmi újdonság nincs ebben az egészben.

gaszton42 2015.06.18. 11:45:38

@parrre: 8,6 m2 akart ez lenni, a cikkŕó kevesellte ezért elhagyta a tizedesvesszőt.

felsziget 2015.06.18. 14:35:20

Aki ért hozzá csak az szóljon. Már már minden high tech országban tudják, hogy se a nap se a szél se a geoenergia nem olcsobb mint a hagyomânyos energiahordozók;
süti beállítások módosítása