Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2015.09.16. 08:54

Tudatos vásárló a magyar

Az egyik piacvezető klímagyártó felmérése szerint energiatudatos és alaposan tájékozódik a magyar klímavásárlásról. Egy közvélemény-kutatás persze mindig irányított, azaz kellő mértékű forráskritikával kell fogadnunk, de azért érdekes adatokra derült fény.

dollarphotoclub_57471444.jpg

A vizsgálat

A közelmúltban a GfK összesen 2600 ember bevonásával, online interjúk segítségével készítette el reprezentatív felmérését, amely a piacot és a légkondicionálók használati szokásait térképezi fel Magyarországon; emellett vizsgálja a vásárlás szempontjai mellett a vásárlói elégedettséget is. Ilyen átfogó felmérés még nem készült a légkondicionálók hazai piacáról. A kutatás 2 szakaszból állt: először 2000 főt kérdeztek meg a légkondicionáló márkák ismeretéről, arról, hogy rendelkeznek-e ilyen berendezéssel, valamint hogy tervezik-e légkondicionáló vásárlását. A második szakaszban 600 olyan embert kérdeztek meg, akiknek van légkondicionálójuk, vagy a következő egy évben tervezik annak beszerzését.

A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek csaknem 80 százaléka értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy a vásárlás előtt minden lehetséges információt begyűjt a termékről. Kiemelkedő volt a „zöld” vásárlók aránya is: 79 százalék nevezte fontosnak, hogy környezetbarát terméket vásároljon. Ide tartozik az is, hogy a megkérdezettek 93 százaléka fontosnak vagy nagyon fontosnak tartja az energiahatékonyságot egy új légkondicionáló vásárlásakor. Az ár sem másodlagos: a válaszolók 90 százaléka nevezte fontosnak vagy nagyon fontosnak. A serpenyő két oldala közül valamelyik felé billennie kell a mérlegnek, hiszen olcsón nem juthatunk minőséghez, és itt van kulcsszerepe a szakembernek, mert ő győzheti meg a laikust.

bg06.jpg

A vásárlási szempontok képzeletbeli dobogójának harmadik fokán a berendezés teljesítménye áll, ezt a tételt 64 százalék nagyon fontosnak, 27 százalék pedig fontosnak nevezte. Nyilvánvalónak tűnik, hogy ez az, amit a laikus nem nagyon ért, itt is szakember segítségére van szüksége.

Tudatos vásárlók a magyarok?

A felmérés szerint a klímával rendelkezők csaknem harmada – 31 százaléka – légkondicionáló-specialistától (bármit is jelent ez) vagy hozzáértő szerelőtől kért információt, további 20 százalék pedig az egyes márkák internetes oldalát böngészte. Ötödük „specialisták” honlapján tájékozódott. Ez alapján tehát az a kép rajzolódik ki, hogy míg például egy háztartási kisgép vagy akár egy hűtőszekrény vásárlásakor nem feltétlenül kérnek szaktanácsot specialistától a vásárlók, a légkondicionáló megvételében már kevésbé érzik magukat kompetensnek, fontos számukra a szakértői jó tanács. A 31 százalékos „szakemberhez fordulási” arány jobb, mint amit vártunk.

A szakértelem fontossága tükröződik vissza a vásárlás helyében is: a jövőben klímaberendezés vásárlását tervezők 51 százaléka olyan szakembertől venné meg a szerkezetet, aki egyben be is üzemeli azt. 42 százalék szaküzletben vásárolná meg a terméket, és csak 30 százalék menne a nagyobb elektronikai kiskereskedelmi láncok valamelyikébe.

A magyarok többsége 30 °C felett klimatizál

A magyar háztartások alig negyedében, 24 százalékában van valamilyen légkondicionáló berendezés, emellett pedig a megkérdezettek csaknem ugyanakkora hányada (23 százaléka) tervezi, hogy ilyet vásárol, míg 53 százalék nem tervez ilyen beruházást. Tehát hatalmas piac van a szakma előtt, főleg ha azt nézzük, hogy a közelmúlt változásaival a klímával való fűtés lehetősége is reálissá lett. (További infót erről ezen a linken kaptok.)

A felmérésből kiderül, hogy a magyarok ad-hoc jelleggel használják a klímaberendezésüket; 66 százalékuk csak akkor kapcsolja be a berendezést, ha kint elviselhetetlenül hideg vagy meleg van. Az eredmények alapján 30 °C Magyarországon az a határhőmérséklet, amely felett a légkondi távirányítója után nyúl az átlag. Figyelembe véve, hogy a statisztikák szerint 33 körül van évente azon napok száma Magyarországon, amikor a maximum hőmérséklet 30 °C fölé kúszik, a klímák többségét éves összesítésben egy bő hónapig használják (persze akkor sem folyamatosan!) a háztartások kétharmadában. További 28 százalék már kissé hidegebb vagy melegebb idő esetén is a hűt vagy fűt a berendezésével. Csupán 2 százalék nyilatkozott úgy, hogy minden nap, vagy majdnem minden nap használja, időjárástól függetlenül.

Mindez szintén az információhiányt, a tudatosság alacsonyabb szintjét mutatja – félünk igazán használni a klímaberendezést, mert „drága”, „egészségre ártalmas” stb. A szakmának óriási lehetőség, egyben felelősség is eme megkövesedett, félinformációkon alapuló nézeteken változtatni. Ez elemi érdekünk, mert elégedett vevő csak a tudatos felhasználó lehet. Olyan ember, aki fél a klímától, nem fog minőségi berendezést választani, mert arra a kis időre (évi néhány órára) elég a gagyi is. Ez az ember nem fogja szakemberrel beépíttetni és karbantartatni a készülékét, a fenti okokból. És nem is fog eldicsekedni vele ismerőseinek...

szerző: VGF Otthon     Címkék: érdekesség otthon légkondi fűtéstechnika   

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr527792148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Acmee 2015.09.16. 13:48:18

Szakmabeli vagyok. Azt azért elárulhatnátok, hogy miért használja valaki a készüléket, ha az időjárás nem indokolja? Akkor lesz a legjobb a hatásfok, ha feleslegesen nincs járatva (mert ilyenkor a veszteségek is fennállnak). Az már más kérdés, hogy egy forró napon már reggel neki kell állni hűteni, hogy ne a legnagyobb melegben kelljen nagy hőmennyiséget elvonni.

igazi hős 2015.09.16. 14:53:21

Nem félünk használni a klímát, csak nincs értelme, nincs olyan meleg. Szerintem az a (jellemzően amerikai) szokás értelmetlen, hogy a kinti hőmérséklettől függetlenül bent mindig 22 fok legyen. 20-26 fokos tartománynak még mindenkinek komfortosnak kell lennie. Nyilván én sem szeretek 28-30 fokban aludni, olyankor megy egy kicsit a klíma, de egy évben 5-10 napot kivéve inkább szellőztetni érdemes. (Panelben vagy a belvárosban ez jóval több.) Értem én, hogy ilyen statisztikával nehéz lenne klímákat eladni...

Peetee 2015.09.16. 15:58:45

@Acmee: Például mert mindenféle ultra-szűrős, és normál keringtetésen is használja. Vagy mert központi klímatizálás van a házban és megkérdezett cicababa azt mondta: "jaaa, azt csak beállítja a Fecóka 22fokra, és megy magától mindig-mindig."

Acmee 2015.09.16. 23:13:42

@Peetee:

A mindenféle ultraszűrős nem épp a köznyelv által "klímának" csúfolt légkondícionáló. Az már légkezelő, automatikával, ritka esetben direkt elpárral. A központi légkondícionálás (ált. már a multisplit és VRV&VRF is ide szokott tartozni, szintén köznyelviül) sem a cikkben taglalt kategória.

Peetee 2015.09.17. 12:29:16

@Acmee: Igaz, tudom, de a cikkben szereplő statisztika készítéséről és éppen ennyire keveset tudunk...
süti beállítások módosítása