Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2015.10.13. 10:32

10-30%-os gázszámla csökkenés egy okos eszközzel!

Az okos fűtésszabályzó 10-30%-os gázszámla csökkenést ígér. De lehet-e egy 30.000Ft-os számlából 9000Ft-ot lefaragni? Igen!

termo.jpg

 

Mi a helyzet a magyar piacon?

A három trendi termék közül (Google Nest, Honeywell Lyric, Honeywell Evohome) szeptembertől a Honeywell Evohome okos termosztátot lehet majd kapni Magyarországon is. Talán szerencsésebb is hogy ez a készülék kerül forgalomba, mert csak ez a termék képes a zónázásra, vagyis minden szobának külön tudja szabályozni a fűtését. Emellett helyet kapott a készülékben a geolocation, mely érzékelni tudja milyen messzire vagyunk lakásunktól és ha hazafelé tartunk akkor bekapcsolja a fűtést.

Képes figyelni az időjárást is, így ha a weather.com szerint hidegebb idő várható, akkor ennek megfelelően állítja be a lakás hőmérsékletét. Telefonunkon bárhonnan, bárhol és bármilyen platformon állíthatjuk a hőmérsékletet, és képet kapunk arról is, hogy az adott szobában milyen meleg van. De mivel a hazai háztartásoknak legnagyobb kiadása a fűtésszámla, erre koncentrálva nézzük, mit tud a termék.

Mi van a csomagban?

Többféle összeállításban kapható, de az alapcsomag egy központi egységet és egy jeladót tartalmaz. A jeladót a fűtési rendszerünkhöz kell szerelni, ez kapcsolja ki a kazánt a központi egység kérésére. Ami nagy előny hogy az egységek vezeték nélkül kommunikálnak, így a házat nem kell körbevésni és a programozás a fotelből végezhető.

prog.jpg

Mennyire nehéz a programozás?

A régi termosztátot nehézkes programozása végleg eltűnt, a kezelő felület látványos és logikusan felépített. Elsőként a napi ritmus kell beállítani a termosztáton, és azután lehet használni az okos funkciókat.

Mennyi idő alatt térül meg?

Az intelligens megoldások miatt egy standard termosztáthoz képest alapból 10-12%-ot lehet spórolni, viszont a zónázással ez a 15-30%-ot is elérheti. Mivel a készülék ára 60.000Ft, így egy 30.000Ft-os gázszámla esetében a megtérülési idő 1-2 évre tehető.

takarekos.jpg

Mi az a zónázás?

A radiátorra szerelhető termosztát fejek külön-külön kommunikálhatnak a központi egységgel, lehetővé téve, hogy a fürdőszobában lévő törölközőszárító radiátor vagy épp a konyha csak indokolt esetben legyen kellemes meleg. Érdekesség, hogy a zónázásban bármely szoba hőigénye indíthatja a kazánt, így válik a készülék igazából energiatakarékossá.

Jó látni, hogy egy olyan okos eszköz van forgalomba, amely nem csak a kényelmünket szolgálja, hanem segítségével ténylegesen pénzt spórolhatunk.

A tesztelésről készült videó itt tekinthető meg:

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr317964180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása