Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2015.10.16. 09:22

Mivel fűtsünk hogy kevesebbet fizessünk?

Itt a fűtés szezon, lassan beköszönnek a több tízezres gázszámlák kora. De vajon elgondolkozik-e valaki azon, hogy átalakítsa a fűtési rendszerét úgy, hogy kevesebbet kelljen fizetni a melegért?

1406fafutes.jpg

Nézzük hát a lehetséges megoldásokat (A leírást nem előzött meg semmilyen teszt vagy felmérés, az írás főleg tájékozódási jellegű):

Szén

A széntüzelés lassan, de biztosan kiszorul a piacról. Ezt főleg az árának és a környezetre gyakorolt hatásának köszönheti. Ugyan mindent egybevetve olcsóbb valamennyivel mint a gáz, de hátrányok sokaságával találkoznak azok akik ezt a fajtát használják. A szén "piszkos", melléktermékét nehezebb kezelni, száraz tároló kell, illetve az egész házra kiterjedő nyitott rendszerű központi fűtést érdemes csináltatni (Az sem elhanyagolható tényező, hogy a szénfűtést kicsit tanulni kell, különben csak tüzelés lesz belőle, meg kátrány meg csípős füst meg korom).

szen.jpg

Áram

Az árammal való fűtést nem szokták ajánlani azoknak, akik minimálbérből élnek meg. Gondoljunk csak egy hősugárzó, olajradiátor, padlófűtés vagy épp egy ventilátoros hőkandalló energiaigényére. Ugyan egy padlófűtéses ház komfortérzete magasan az egyik legjobb, de aki a számlájából akar lefaragni pár ezret az válasszon mást.

Ugyan vannak olyan "csodafűtéseknek" reklámozott megoldások mint például az ionkazán, hinni azonban nem szabad nekik. Aki érdekel az ionkazán működése az kattintson ide.

Összességében a szakértők ezt a fűtésformát mondják a leggazdaságtalanabbnak.

Fa

Az árverseny győztese a fatüzelés. Ezt tartják a leggazdaságosabb fűtési módnak, melyet főleg családi házakban találhatunk meg. Van, aki a kazánt, míg más a kályhát részesíti előnyben, manapság mindkettőből nagy a választék. (Néhány hete derült ki, hogy 2016. július elsejétől már csak kondenzációs kazánt lehet vásárolni. Részletek itt).

fatuzeles_original.jpg

Igaz itt is, mint a szénnél, hogyha nem megfelelően gyújtunk be, vagy odafigyelés nélkül dobjuk rá a fát akkor komoly pazarlás következhet be. Gyakori hiba, hogy nem ég el tökéletesen a fa és légszennyezés formájában kiszáll a kéményen, vagy bűzös és mérgező kátránnyal gazdagítja a kályhát, kéményt.

Ide tartozik még a mezőgazdasági hulladékból készült biobrikett és a pellet is. Bár érdemes megemlíteni hogy a pellet jelenleg igen drága, az sem elhanyagolható tényező, hogy speciális, erre kialakított kazán szükséges hozzá.

Földgáz

A fölgáz, mint hazánkban a legnépszerűbb fűtési módszer van jelen. Leginkább akkor érdemes alkalmazni, ha könnyen rá lehet csatlakozni a vezetékes földgázra, ennek köszönheti a legtöbb társasház ezt a fajta megoldást. Gazdaságosságát tekintve a középmezőnybe helyezkedik el, olcsóbb mint az áram, de a fatüzelésnél drágább valamennyivel.

gas-3.jpg

A gáz legnagyobb előnye lehet a fával szemben az egyszerűsége, hátránya viszont, hogy az ára központilag szabott.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr727972611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vulgarian · http://vulgarian.blog.hu 2015.12.05. 15:15:25

Szerintem vegyestűzelésű kazánba, ha már jó parázs van a fától, akkor szénnel a leghatékonyabb fűteni.
süti beállítások módosítása