Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2015.11.09. 11:28

Bárkit érinthet a CO mérgezés

A nyitott égésterű tüzelőberendezéseknél a CO-visszaáramlás veszélye mindenhol fennáll, gyakorlatilag függetlenül a gépészeti berendezések állapotától. A hatósági eljárásokban sokszor indokoltan, néhol indokolatlanul zárják ki a fogyasztókat a gázszolgáltatásból, a CO-visszaáramlást okozó körülmények számos esetben nehezen feltárhatók, sokszor lehetetlen reprodukálni őket. Egy gyártónak van olyan készüléke, amiből hetekre visszamenőleg kiolvashatók az adatok, így értékes információkat nyerhetünk a CO-veszélyztetettségről.

iphone-5-wallpaper-gas-mask.jpg

Mivel a CO-visszaáramlás veszélye a legnagyobb gondosság mellett is fennáll, mindenképpen szükséges megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő alkalmazása. Külön előny az ilyen berendezéseknél, ha a készülék regisztrálja a mért adatokat, amelyek szükség esetén kiolvashatók, ezáltal többlet információt nyújtanak a lakóknak, szakembereknek egyaránt. Lássunk egy példát arra, mit tudhatunk meg egy ilyen készüléktől.

Pinceszinti mosoda három nyitott égésterű gázkészülékkel

A CO vészjelző 55 napos üzeme alatt két nagyon szeles nap is volt. Az első idején kb. 400 ppm volt a maximális koncentráció, aznap kétszer riasztott a készülék. Alig egy hónap múltán, a második szeles napon 11 alkalommal volt riasztás, a maximális koncentráció a 800 ppm-et is meghaladta, és jó nyolc órán át veszélyes szén-monoxid-szintek voltak a helyiségben. Itt azért nem történt tragédia, mert vasárnap volt, és a helyiségben nem tartózkodott senki. Amúgy a tüzelőberendezések és a kémény állapota is megfelelő volt.

A VGF Szaklap tavaly bevizsgálta a boltokban kapható szén-monoxid készülékeket. Az eredmény botrányos lett, az eredményeket ezen a linken tudjátok megtekinteni.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr418064226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megmondó kapitány 2015.11.09. 22:51:37

tök érdekes számomra a téma, de csak én érzem úgy, mintha nem lenne befejezve a cikk?

Hórukk 2015.11.09. 23:14:40

Ha az égéstermék a meleg levegő egy részével távozik a kéményen, akkor annak a helyébe levegőt kell valahol beengedni a lakásba. Ajtó-ablak-szellőző stb. Ennyi.

féregírtó 2015.11.09. 23:18:25

Ott valami más gond is van. Azért ez így nem igaz, ha igaz lenne, a fél ország kipusztult volna húsz éve, amikor se CO érzékelő, se zárt égésterű kazán nem volt.

has 2015.11.09. 23:31:31

Hajrá műanyag ablak!

csedársajt 2015.11.10. 11:25:09

Ökörséget terjeszt ez a post, szenzációhajhász módon hallgatva a lényeges részletekről.

A nyilt égéstér a legutóbbi időkig divat volt(mert olcsóbb), ezek az un. "nem turbós" gépek a köznyelvben, ami azt jelenti ,hogy a levegőt bentről "eszi" a lakóépületből, nincsen egy külön légbeömő és külön kéménycső.

Az elmult 20 évben kapható ilyen kazánok megkockázattom 99%-a védelemmel van ellátva, ha a co szint a veszélyes mértékben növekszik, sőt a legújabb gépeknél ha a szellőzés vagy frisslevegő ellátásban a legkisebb zavar van a készülék leáll, letilt.

Klasszikus építésű magaskémény esetén semmit nem számíthat a szeles időjárás, a szél nem tud "befújni" a kéménybe, és a kémény építésekor arra gondolni kellett már 300éve is, hogy ne alakulhasson ki olyan örvénylés, ami az égésterméket ugymond visszanyomja.

Sőt, az egyik legtöbbet tanított áramlástani alaptétel, hogy a gyorsabban áramló közeg nyomása kisebb, vagyis a szél által mozgatott levegő a magasban szinte szívja a kéményt.

Összefoglalva, nem fordulhat elő olyan időjárási helyzet, ha minden alkatrész rendben van, a készüléket a kéményt és a beépítést szakember tervezte és vette át, hogy komoly visszaáramlás legyen. Ha mégis, bekövetkezik az a 0.001% ritkaságú furcsa eset, még mindíg ott az automata védelem.
süti beállítások módosítása