Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2015.12.04. 15:01

Hogyan fűtsünk?

A fűtés szakaszos kikapcsolása, vagy a hőmérséklet szinten tartása eredményez alacsonyabb fűtésszámlát?

 

Közismert tény, és probléma, hogy a fűtés drága.
Közismert az is, hogy ha programozzuk, szokásainkhoz optimalizáljuk a fűtésünket, a költségeink csökkennek, komfortérzetünk pedig növekszik.

01_21.jpg

 

Az egyik ilyen módszer, a programozható termosztát használata.
Az eszközzel, életvitelünkhöz igazodva, hetekre beállíthatjuk, mikor milyen hőmérséklet legyen a lakásunkban. Viszont nem mindegy hogy járunk el.

A rossz irány:
A brit Ipsos Piackutató Intézet felmérése alapján a megkérdezettek 78%-a állítja, hogy „tisztában van a termosztátok működési elvével”, pedig válaszaikból kiderül, hogy rosszul használják azokat.

1. A megkérdezettek 52%-a magasabb hőfokra állítja a termosztátot, amikor kint hidegebb van. (A termosztátot nem szükséges feljebb kapcsolni, hiszen funkciója az, hogy otthonunk belső hőmérsékletet azonos szinten tartsa a külső hőmérséklettől függetlenül.)

2. A megkérdezettek 35%-a feljebb állítja a termosztátot, hogy gyorsabban felfűtsön a lakás.
A termosztát magasabb hőmérsékletre állításával sem tud a rendszer hamarabb felfűteni, ez ugyanis a kazán előre menő vízhőmérsékletétől és a falak szerkezetétől, hővezetési képességétől függ leginkább.

3. A megkérdezettek 38%-a egy állandó alacsonyabb hőmérsékleten folyamatosan bekapcsolva tartja a fűtést, mert úgy gondolják, ez energiatakarékosabb, mint ki-bekapcsolni azt. (Az alacsony hőmérsékleten tartás csupán azt eredményezi, hogy akkor is fűtjük a lakást, amikor senki nem élvezi annak előnyét, amikor pedig otthon vagyunk, nincs elég meleg.)

20150220_energiahatekonysagi_kapcsoltam3.jpg

 

A jó irány:
A gazdaságosság ugyan számos műszaki tényező függvénye. Ennek ellenére általánosságban javasolni lehet azt a megoldást, hogy úgy állítsuk be fűtésünket, amikor otthon tartózkodunk, akkor legyen lakásunkban komforthőmérséklet.

Példa:
Például ha reggel 7 órakor kelünk, állítsuk be úgy a fűtést, hogy 7 órára lakásunkban már legyen kellemes hőérzet (pl. 21 fok), és ha 7:45-kor elhagyjuk a lakást, akkor kapcsoljon ki a fűtés. Ha este 7-kor érünk haza, este hétkor már legyen 21 fok, és ha 22 órakor fekszünk az ágyba, onnantól kapcsoljon ki a fűtés.

Milyen termosztátot érdemes használni?

termosztat.jpg
Egy normál programozható termosztáttal hetes intervallumban be tudjuk programozni mikor, milyen legyen lakásunkban a hőmérséklet. De ha a szokásaink nem előreláthatók, használhatunk modernebb eszközöket is. Hisz ma már kaphatók olyan okos termosztátok, amelyek segítségével mobilunkkal, bárhonnan, bármikor irányíthatjuk fűtési rendszerünket.

Mivel a fűtésszámla kérdése húsbavágó, érdemes tesztelnünk az említett stratégiát. Javaslom mindenkinek, írja fel egy normál heti fogyasztás számadatát, tartson egy próbahetet az újabb stratégiával, és hasonlítsa össze a két adatot. Természetesen a heti fogyasztásokat akkor lehet hitelesen összehasonlítani, ha a napi külső átlaghőmérséklet adatokat is figyeljük.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr588139650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whale 2015.12.05. 14:40:03

Pont így használunk egy olcsó Computherm termosztátot. Teljesen jó így. Egyszer követtük el azt a hibát, hogy amikor pár napra elutaztunk télen, letekertük a termosztátot 15 fokra. Amikor hazaértünk, majd megfagytunk a lakásban és kb. 1 NAP! volt, mire vissza tudtunk térni a 20,5-22 fokos programozott hőmérsékletekhez, addig szinte folyamatosan ment a kazán.
Persze a ház régi, hőtechnikailag korszerűtlen, a nyílászárók nem szigeteltek, hőszigetelés sincs.

oszka 2015.12.05. 18:09:36

Szerintem számolni kell azzal is hogy éjjel és a nappali alacsonyabb höfokon a butorok,könyvek,függönyök stb.lehülnek és potenciális höelnyelök mig felnem veszik a környezeti höt.De ha egyszer felmelegszik könnyebb a hön tartás.

Lók 2015.12.05. 20:03:00

1. Igaz.
2. Modern termosztátok esetén nem igaz.
3. Nagy hőtároló tömeg esetén bonyolult lehet.

Lővenbrau 2015.12.05. 22:47:44

Na, akkor most mi a tuti ? :-)

János Bereczk 2018.09.23. 21:04:25

Én annak vagyok a híve, a ház minden zeg-zuga egyenletes meleg legyen! Ez a legtakarékosabb megoldás, az más kérdés ezt hogyan lehet elérni. Szénnel fűtök,
helyesebben a szén gázával (-CO-val), de ez sem teljesen igaz, mert CO2-vel!
Gondolom aki elolvassa, a szeme fennakad,
éppen most olvastam egy csomó írást a takarékos fűtésről, vagy inkább a pazarló fűtésről, ami nagy huzatról, állandó után rakásról, automatikus vezérlésről szól, aztán van aki férfiasan bevallja, hogy fázik, pedig
sok tüzelőt elhasznál! A tüzelés és a
FŰTÉS között, van egy hangyányi különbség és az a TUTI, amihez értesz,
amit ellestél és kipróbáltál!
A cikkek nagy része, a hülyeség másolata, amikben semmiféle megoldás nincs! Én elfogadom a fent leírtakat
azzal a megjegyzéssel, szabályozni csak azt lehet ami kifogástalanul működik!(?)
---Egy őrült hibával kezdem!!! Kondenzációs kazán: Dupla kémény, levegő beszívás, égéstermék kivezetés. Levették
a hőfokot (-10°C kint!) Ha fűt a kazán, veszteség, ha nem fűt,mert 5-6 órát áll,
akkor hűt és befagyott, induláskor
felrobbant! Fél ház összedőlt. takarékos
megoldás? Aligha!
---Én hogyan fűtök? Betöltök 5 veder
vizezett szenet, felülről begyújtok,
rövid időn belül ég a szén is, primer levegőt leszűkítem, a láng visszavonul,
majd a szekundert is szűkítem a tiszta
kék lángig, helyes beállításnál, 24 óra
fűtés!!!
---Kérdés mi fűt? A tűzön át CO nem jut,
A hidrogén azonnal meggyújtja tehát nem robban, hanem gyors-égéssel elég, majd a
CO2 ütközik a Nitrogénnel, ezzel emelik a hőfokot, majd a kazán falának ütközve átadják a fűtővíznek a hőt és hidegen távoznak!
---Persze ehhez "kazán" kell, ami direkt erre van tervezve, nem úgy mint a sok másolat, miben "bármi elégethető"!
450x450x950 belső tér, 500x500x1000
külső, zárt lemez fenékkel. Hamuzó ajtó
középmagasan betöltő ajtó, mindkettőn
huzatszabályozó, mm-es állítással.
A kémény kivezetés, a felső ajtó felső szintje fölé, valamelyik sarokhoz közel, mert belül egy, terelő kell a plafontól, ami a távozó gázt a kéménylyukhoz vezeti
100m2-es, kívül pucolatlan ház, a kazán a fürdőszobában van, 2,5mm-es lemezből!
A nyomás miatti hasasodást, pár helyen összekötve el lehet kerülni!

János Bereczk 2018.09.24. 05:50:05

Másik cikk is jelent meg ezen a címen, azonban hozzá,,
írni nem lehet, pedig a döntés nem egyszerű, mindenkit más szempontok vezérelnek! Az évjárat is más
és a különbségek néha megdöbbentőek, van aki a kályhánál leragadt és nem hajlandó tovább lépni, hogy a kazán működését is megismerje, vagy egy másik fűtőanyagét! Vannak persze kötöttségek, érdekek amit nehéz feloldani, így tanultam, így láttam!
Az én kötődésem egy motor, mondhatnám
kazán, amiben az égés hasonló, így arra kell törekednem, hogy csak a legjobb a jó, amit a kazánon kísérleteztem ki és át kell ültetnem egy zártabb rendszerbe, tehát ezt a "hibámat", mindenki nézze el!
Két mondat tartalmát emelném ki: Ne visszafojtott légfelesleggel üzemeljünk,
mert az füstöt, kormot és CO2-t
eredményez! A másik, ne vizezzük a szenet, abban a hitben, hogy jobban kiég a szén, mert ezzel csak a kémény állagát rontjuk! Hol a hiba az elsőnél? Az égés
fokozatai között, az izzás és a gyors-
-égés tiszta, a többi nem, a levegő és éghető gáz mennyisége és arányai, módosíthatók, a szükséges feltételek
megteremthetők, míg az 'égésnél' nem! Ha
sok a primer levegő, több gáz szabadul fel, mint amit el tudunk égetni, ezt robbanásig lehet fokozni! (kéménytüzek!)
Ami nem ég el, az koromként távozik, vagy rakodik le a kazánban és a kéményben, állandóan takarítani kell!
Járműveknél utó-égetik, nem kis veszteséggel, ez a kazánnál nem járható út, még akkor sem, ha kéményt acélból készítik, csak akkor a kazán, mint nagy felület, robban!!! Az persze nem megoldás, hogy a kazánt vastagabb anyagból csinálják, ami növeli a detonáció erejét! A kézigránát sem papírból van!!!
Nézzük a másodikat, a vizet mint a tűzoltás csodaszerét, csak így ismerjük,
de ez sem igaz. A tűz mérete határozza
meg, mennyi víz kell, például egy erdőtűznél, ha a hő hatására elbomlik
csak növeljük az égést, tehát annyi víz kell ami már hatékony oltást, hűtést
eredményez. A gázban lévő víz, gőzként
távozik, ha nem kondenzálódik, de akkor is gőzként, ha a ködöt szívja be, és azt is fel kell melegíteni, rontja a fűtés hatásfokát, még akkor is, ha ebből visszanyerünk valamit!!(mesének szép!)
A Szénhez, azért jó a vízgőz, mert az oxigént a szén ellopja, a kevés huzat miatt, a hidrogén viszont meggyújtja a CO-t, ami nehezen gyullad! Így biztonságos!!!!
Még egy érdekesség van, amikor a kollégák megnézték a fűtésem, túlfűtöttem, már rotyogott minden, majd a szekunder levegő túladagolásával pillanatok alatt lehűtöttem, tehát nem kell a kényszer hűtőkör, a csapvízzel!!
A fatüzelésnél sem ha a visszatérő vizet a kazán tetejébe kötjük, féken tartja a gyors felmelegedést, különösen ha a puffert használjuk, a meleg nem vész el, a rendszerben marad!!! Ezt egy három utú szeleppel automatizálhatjuk!!!!
süti beállítások módosítása