Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2015.12.04. 15:01

Hogyan fűtsünk?

A fűtés szakaszos kikapcsolása, vagy a hőmérséklet szinten tartása eredményez alacsonyabb fűtésszámlát?

 

Közismert tény, és probléma, hogy a fűtés drága.
Közismert az is, hogy ha programozzuk, szokásainkhoz optimalizáljuk a fűtésünket, a költségeink csökkennek, komfortérzetünk pedig növekszik.

01_21.jpg

 

Az egyik ilyen módszer, a programozható termosztát használata.
Az eszközzel, életvitelünkhöz igazodva, hetekre beállíthatjuk, mikor milyen hőmérséklet legyen a lakásunkban. Viszont nem mindegy hogy járunk el.

A rossz irány:
A brit Ipsos Piackutató Intézet felmérése alapján a megkérdezettek 78%-a állítja, hogy „tisztában van a termosztátok működési elvével”, pedig válaszaikból kiderül, hogy rosszul használják azokat.

1. A megkérdezettek 52%-a magasabb hőfokra állítja a termosztátot, amikor kint hidegebb van. (A termosztátot nem szükséges feljebb kapcsolni, hiszen funkciója az, hogy otthonunk belső hőmérsékletet azonos szinten tartsa a külső hőmérséklettől függetlenül.)

2. A megkérdezettek 35%-a feljebb állítja a termosztátot, hogy gyorsabban felfűtsön a lakás.
A termosztát magasabb hőmérsékletre állításával sem tud a rendszer hamarabb felfűteni, ez ugyanis a kazán előre menő vízhőmérsékletétől és a falak szerkezetétől, hővezetési képességétől függ leginkább.

3. A megkérdezettek 38%-a egy állandó alacsonyabb hőmérsékleten folyamatosan bekapcsolva tartja a fűtést, mert úgy gondolják, ez energiatakarékosabb, mint ki-bekapcsolni azt. (Az alacsony hőmérsékleten tartás csupán azt eredményezi, hogy akkor is fűtjük a lakást, amikor senki nem élvezi annak előnyét, amikor pedig otthon vagyunk, nincs elég meleg.)

20150220_energiahatekonysagi_kapcsoltam3.jpg

 

A jó irány:
A gazdaságosság ugyan számos műszaki tényező függvénye. Ennek ellenére általánosságban javasolni lehet azt a megoldást, hogy úgy állítsuk be fűtésünket, amikor otthon tartózkodunk, akkor legyen lakásunkban komforthőmérséklet.

Példa:
Például ha reggel 7 órakor kelünk, állítsuk be úgy a fűtést, hogy 7 órára lakásunkban már legyen kellemes hőérzet (pl. 21 fok), és ha 7:45-kor elhagyjuk a lakást, akkor kapcsoljon ki a fűtés. Ha este 7-kor érünk haza, este hétkor már legyen 21 fok, és ha 22 órakor fekszünk az ágyba, onnantól kapcsoljon ki a fűtés.

Milyen termosztátot érdemes használni?

termosztat.jpg
Egy normál programozható termosztáttal hetes intervallumban be tudjuk programozni mikor, milyen legyen lakásunkban a hőmérséklet. De ha a szokásaink nem előreláthatók, használhatunk modernebb eszközöket is. Hisz ma már kaphatók olyan okos termosztátok, amelyek segítségével mobilunkkal, bárhonnan, bármikor irányíthatjuk fűtési rendszerünket.

Mivel a fűtésszámla kérdése húsbavágó, érdemes tesztelnünk az említett stratégiát. Javaslom mindenkinek, írja fel egy normál heti fogyasztás számadatát, tartson egy próbahetet az újabb stratégiával, és hasonlítsa össze a két adatot. Természetesen a heti fogyasztásokat akkor lehet hitelesen összehasonlítani, ha a napi külső átlaghőmérséklet adatokat is figyeljük.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr888139650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

whale 2015.12.05. 14:40:03

Pont így használunk egy olcsó Computherm termosztátot. Teljesen jó így. Egyszer követtük el azt a hibát, hogy amikor pár napra elutaztunk télen, letekertük a termosztátot 15 fokra. Amikor hazaértünk, majd megfagytunk a lakásban és kb. 1 NAP! volt, mire vissza tudtunk térni a 20,5-22 fokos programozott hőmérsékletekhez, addig szinte folyamatosan ment a kazán.
Persze a ház régi, hőtechnikailag korszerűtlen, a nyílászárók nem szigeteltek, hőszigetelés sincs.

oszka 2015.12.05. 18:09:36

Szerintem számolni kell azzal is hogy éjjel és a nappali alacsonyabb höfokon a butorok,könyvek,függönyök stb.lehülnek és potenciális höelnyelök mig felnem veszik a környezeti höt.De ha egyszer felmelegszik könnyebb a hön tartás.

Lók 2015.12.05. 20:03:00

1. Igaz.
2. Modern termosztátok esetén nem igaz.
3. Nagy hőtároló tömeg esetén bonyolult lehet.

Lővenbrau 2015.12.05. 22:47:44

Na, akkor most mi a tuti ? :-)