Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2014.09.18. 08:15

„Hé Google, vedd lejjebb a fűtést!”

Napjainkban már senki nem lepődik meg azon, ha egy vállalat valami új, az okos otthon kiépítésére szánt eszközt dob a piacra. A Google viszont az általa megvásárolt Nest Labs (3,2 milliárd dollárért kelt el a keresőóriás részére) eszközét implementálja az eddig meglévő platformjába. 

5199528-3x2-940x627.jpg

A Google Now(Google Asszisztens, melyet jól ismerhetjük, ha igénybe vettük már a Google szolgáltatásait) segítségével  a tulajdonosa hamarosan képes lesz beszélni a Google Nest okos termosztáttal és kifogásolni neki a hőmérsékletet. És ez csak a kezdet… 

Az óriáscég az általa megálmodott „okos otthon” gyökerébe szeretné beépíteni a termosztátot. A vállalat elképzelése szerint az intelligens termosztát kommunikálni tud minden olyan készülékkel, amely erre alkalmas.  Gondolnak itt minden univerzális távirányítóra, okostelefonra, tabletre, sőt még az okos autóra is.

 

„Okos otthon” ökoszisztéma

 

Először furcsa lehet a gondolat, hogy miért a termosztátot építik be az „okos otthon” gyökerébe, ám ha megnézzük, hogy mennyi érzékelő van a készülékben, akkor már cseppet sem meglepő.

Néhány alap tulajdonsága:

1. mozgásérzékelő
2. wifi képes
3. képes tanulni felhasználója viselkedését

A Google szerint az „okos otthon” irányításához nem kell kezelőpanel, mivel cél a kényelem megteremtése és az emberi beavatkozás minimálisra csökkentése.Ezért is láthatjuk ilyen szerény megjelenésben a termosztátot.

A termosztát két külön részből áll. Az első rész a maga kijelző, amely tartalmazza a nyomtatott áramkört és az érzékelőket. A második rész kapcsolódik a falhoz valamint itt találhatók a szükséges vezetékek is.

goooge_nest_1.jpg

Az eszköz képes eltárolni és feldolgozni az adatokat, majd ezeket elemezve cselekedni. Számos információt meg lehet neki adni:  

- irányítószám( A termosztát interneten keresztül lekéri hogy az adott irányítószámon milyen időjárás van, és az alapján cselekszik)
- idő és dátum megadása
- ingatlan fajtája
- melyik szobába van
- hány ilyen termosztát van még az ingatlanban( képesek egymással kommunikálni)
- milyen fatja fűtésrendszered van
- melyik a legmagasabb és a legalacsonyabb hőmérséklet amit szernél

Több népszerű márka is csatlakozott a Google által létrehozott projektbe, mint például a LIFX, Logitech, Chamberlain, sőt még a Whirlpool is. Amikor a Google Nest termosztát érzékeli, hogy a tulajdonos távol van, a Whirlpool okos mosógépe bekapcsolja az úgynevezett „Fan Fresh” módot, így a szárító mód nem ér véget, ennek köszönhetően, amikor a tulaj hazaér a ruhák gyűrődésmentesek lesznek. A LIFX villanykörtéi pedig eljátszhatják, hogy valaki tartózkodik otthon még mi nyaralunk, vagy pirosan villognak, amikor a termosztát túl nagy CO2 szintet mér.

A termosztát programozható és tanítható. Meg tudjuk neki mondani, hogy amikor a termosztát füstöt észlel, akkor küldjön egy szöveges üzenetet a szomszédoknak. A kinti időjárás szerint alakítja a benti hőmérsékletet, ezzel is jelentős energiát megspórolva. Ha a termosztátot valaki hetvenkét fokra felcsavarta (unatkozó gyerekekeink) miközben megy a klíma, akkor jelezzen a tulajdonosnak, hogy valami nincs rendben.

 

 

Dávid és Góliát

 

Bár a kereső óriás nagy erőket fektet be az „okos-otthon” kiépítésében, mellette számos másik kisebb vállalat is magáénak érzi ezt a „küldetést”. Egy Wink-nek nevezett platform, integrálja a különböző intelligens eszközöket egyetlen futtatható környezetbe. A Quirky júliusig felsorakoztatott tizenöt különböző vállalatot, akik közel hatvan wink platformon futó eszközt biztosítanak. A tizenöt cég között szerepel a Hooneywell és a Philips neve is. 

Természetesen az Apple is hatalmas köveket mozgat meg a saját „okos-otthon” tervének megvalósításában.  Hogy a végén ki tudja jobban megvalósítani terveit, és ki lesz az uralkodó az „okos-otthon” piacán, az még a jövő kérdése, de az biztos, hogy szoros és érdekes lesz a verseny.

szerző: VGF Otthon     Címkék: tech otthon légkondi fűtéstechnika   

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr36617387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.18. 17:39:37

Az átlagember egy egyszerű digitális szobatermosztátot se tud beprogramozni rendesen. Képzelem, mekkora piaca lesz egy ilyen kütyünek :)

Rémbódess 2014.09.18. 20:25:50

@polyvinyl: Nem nagyon kell programozni. A felszerelésnél a fűtésszerelő összelövi a rendszert (irányítószám beállítása, stb.) után csak csavargatni kell a termosztátot, ami ezáltal pár hét alatt megtanulja a szokásaidat és felprogramozza magát.

mis 2014.09.18. 22:04:57

Kíváncsi lennék arra az fűtésszerelőre, amelyik laptoppal jön beállítani a kütyüt :)

Egyébként annyira nem bonyolult a cucc, a mai világban nem túl bonyolult egy hasonló készüléket megtervezni és megépíteni...pl nem nagy művészet pl. laptopról beállítani a benti hőmérsékletet, bár sokan menőnek hiszik :)

TomBennet 2014.09.23. 08:51:07

Ennek pont az a lényege, hogy manapság még programozó, vagy programozási tudás kell minden egyes "okos" termosztát beüzemeléséhez. A googlenak szerintem az a célja ezzel, hogy összerakod és megy.
süti beállítások módosítása