Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2015.09.09. 12:40

Beszélj az otthonoddal!

Az ABB a berlini IFA fogyasztói elektronikai kiállításon bemutatta a világ legfejlettebb, hanggal vezérelhető okos lakásautomatizálási rendszerét. Ez az újítás lehetővé teszi, hogy a vevők hangalapú paranccsal vezéreljenek 60-nál is több funkciót egy tipikus intelligens otthon környezetét szabályzó alkalmazások teljes tartományában, amely magába foglalja a világítást, a fűtést, árnyékolás vezérlését és az ajtónyitást is.

abb_hangvezrelt_okosotthon-rendszer.jpg

Az okostelefonról, táblagépről vagy személyi számítógépről irányítható rendszer leegyszerűsíti számos olyan funkció kezelését, amely a vevő igényeinek megfelelő otthoni környezet tud teremteni. A most bevezetett hangalapú vezérlés még tovább egyszerűsíti az otthonautomatizálást. A felhasználók a szobák és a terek megnevezése szerint programozhatják a rendszert. A rendszert úgy is be lehet állítani, hogy a kiadott utasítás végrehajtását hang üzenetben visszaigazolja. Így amikor a felhasználó kiadja az utasítást: ‘redőnyöket leengedni a nappaliban', ez a hangüzenet érkezik: 'a nappaliban minden redőny leengedve', stb. A felhasználók kérdéseket is feltehetnek a funkciók állapotával kapcsolatban. Például: 'Tamás szobájában le van-e kapcsolva a lámpa?’, és a rendszer választ ad a feltett kérdésre.

Az ABB egy hibrid beszédfelismerő megoldást épített be, amely a nyelvtani alapú beszédfelismerést egy statisztikai beszédfelismerő modellel ötvözi. A rendszernél természetes beszéd alapú és 'parancsalapú' utasítás is lehetséges, így a felhasználó azt is mondhatja, hogy 'kérem, kapcsolja fel a nappali világítását', vagy 'nappali - világítás-be'. A hangvezérlő rendszerbe épített párbeszéd-feldolgozó egység algoritmusok segítségével ismeri fel a felhasználó szándékát és a szövegkörnyezetet. A felhasználónak nincs szüksége semmilyen betanításra, mivel a beszédmodell a rendszerbe programozott szavak (az emeletek, a szobák és a vezérelt funkció elnevezése) segítségével tud alkalmazkodni. A rendszer a szükséges adatokat a szövegkörnyezetből, illetve egy kiterjedt hangkönyvtárból gyűjti össze. Ha az utasítás nem elég teljes körű, a rendszer kiegészítő információkat kér a felhasználótól.

További fejlesztésnek számít az új 'Műveletek' menü, amely különböző folyamatok kombinálását teszi lehetővé az eseményvezérelt logika segítségével. Például, ha a szobahőmérséklet túllépi a 25 °C-ot, lehetőség van a redőnyök automatikus leengedésére. Ha működésbe lép a mozgásérzékelő, a rendszer e-mailben vagy okostelefonon értesíti a felhasználót az adott működésről.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr27772668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása