Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2015.01.21. 10:50

9 aranyszabály a tökéletes kávéhoz

Gyakran megyek el aludni miközben arra a csésze kávéra gondolok, amit másnap reggel inni fogok. Egyszerűen imádom! A te kávéd egy általad használt bevált termék, vagy csak a szupermarketek reklámjaiban szereplő tömegcikkek egyike? Itt vannak az alapvető szabályok a keserű és kellemetlen kávé elkerülése érdekében!

i-love-coffee-wallpaper_1920x1200_80514.jpg

1. szabály: vegyél friss kávébabot!

Kétség kívül a friss, pár hetes kávébab a legfinomabb. Ugyan drágább, mint az előre megőrölt kávé, de ha igazán jó kávét akarunk fogyasztani, ne sajnáljuk a pénzt.

2. szabály: tartsd frissen a kávét!

Egy légmentesen záródó üvegben, se szaggal, se nedvességgel ne érintkezzen. Állandó szobahőmérsékleten fénytől védett helyen tároljuk.

3. szabály: vegyél finom kávét!

Ugyan erre nincs általános, meghatározott szabály, mindenkinek saját ízlése szerint kell dönteni. Érdemes több fajtát, több márkát kipróbálni mielőtt megállapodunk valamelyiknél. Fontos, hogy nem feltétlenül a legdrágább termék a legfinomabb, az én kedvencem is egy közepes árkategóriájú kávé.

coffee-beans.jpg

4. szabály: őröld saját magad!

A legképzettebb baristák (kávészakértők) is mind az általuk frissen lepörkölt kávéra esküsznek. A frissen ledarált kávé még tartalmazza a bab egyedi ízét, mindamellett finom illatot is áraszt. Még egy rosszul indult reggelt is szebbé tud varázsolni a frissen pörkölt kávé illata.

5. szabály: használd a megfelelő keménységű vizet!

A kávéfogyasztás élményét természetesen a vízminőség is befolyásolja. Ha belegondolunk, akkor az ételek készítésénél is kulcsfontosságú tényező az alapanyagok minősége, és ez épp úgy igaz a kávéra is, (az ital 98%-a víz). Van aki különböző buborékmentes ásványvizekre esküszik, sokan a lágyvizet helyezik előtérbe. Ez utóbbiban sok a félreértés,  mert – ellentétben a mosógépnél javasolt standard lágyvízhasználattal – a kávé készítésénél nem csak az számít, hogy lágy vagy kemény a víz. Itt többek között a víz karbonátszintje is fontos, vagyis kávéfőzésnél karbonát mentesítésre van szükség – ami ugyancsak egy vízlágyító eljárás. Első lépésként vízszűrő kancsók használata jó iránynak számít, de profibb háziasszonyok központi vizlágyítóberendezésekben is gondolkozhatnak.

granat.jpg

6. szabály: kerüld a vacak filtereket!

A papír kávészűrők befolyásolják a kávé aromáját, átadja annak papír ízét. Érdemes befektetni egy fém szűrőbe, hosszútávon úgy is visszahozza az árát.

coffee1.jpg

7. szabály: ne spórolj a kávéval!

A szokásos őrlemény mennyisége - függetlenül a hozzá adagolt víz mennyiségétől, általában 7-8 gramm/adag. Ez változtatható a felhasználó igénye szerint figyelembe véve az adott kávégép gépi paramétereit.

8. szabály: figyelj a főzés hőmérsékletére!

A túl nagy hőmérsékleten készített kávé inkább keserű lesz mintsem kellemes. A tökéletes hőmennyiség a szakértők szerint 93 fok, vagy 45 másodpercig tartó teljes forrás (A legtöbb kávéfőző automatikusan szabályozza ezt).

9. szabály: tartsd tisztán a kávéfőződ!

Rendszeresen, legalább havi egyszer (mindennapi használta során) ki kell tisztítani a készüléket a lerakódott ásványüledékek miatt.

Jó reggelt, és jó kávézást kívánok!

 

Mit akartok megtudni a vízkezelésről?

Vízlágyítással, vízkezeléssel, víztisztítással kapcsolatos kérdéseket várunk a matis@vgf.hu elérhetőségre.

A kérdéseket következő cikkünkben megálaszoljuk.

 

 

szerző: VGF Otthon     Címkék: érdekesség otthon növény víztisztítás   

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr877079805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vanRob 2015.01.21. 19:54:06

Hmmmm. Szarvasiba 9-es Douwe Egberts Paloma. Kb 3 perc alatt megvan. A fenti cikk napi életből merített alternatívája.

bbwd 2015.01.21. 20:19:37

@zsa63: pont egy divat, függőség, mint a cigi vagy a pia, amire a szülők szoktatják a gyerekeiket...

zsa63 2015.01.21. 20:43:36

@Túrós: Az alábbi linken találsz néhány fajtát, ami (szvsz.) igen jó, felette áll mondjuk az Aldiban kapható "Espresso Bar Italia"-nak (ami szerintem ár/minőségben verhetetlen) és még nem csilió forint.
www.avxcafe.hu/
És persze az sem mindegy, hogy ki, milyen fajtát iszik. Én általában kicsit hosszabbra főzöm.

Ms Diane Choksondik 2015.01.21. 21:33:39

nekem tetszett a cikk, nagy kávés vagyok. saját magamnak darálom de én kotyogósan főzöm, alacsony lángon

bbwd 2015.01.22. 01:32:12

@Túrós: a kávétól szarsz?

gyerekkorodban szorulásod volt?:)
süti beállítások módosítása