Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2015.08.25. 08:40

Van ahol a sört a kocsiba öntenék

Általában a sör és a mozgó autó egy mondatban kissé összeférhetetlen fogalmak. Vannak helyek azonban, ahol a sörfőzés melléktermékeit a benzin tiszta adalékanyagaiként kívánják felhasználni, melyeknek segítségével az autók a hagyományosnál kevesebb fosszilis üzemanyaggal juthatnak el A-ból B-be.

A legújabb hasonló módszerrel szerencsét próbáló vállalkozás Új-Zélandról származik, ahol is egy rövid ideig az autósok sörrel tölthetik fel az autóikat. Pontosabban a sör egyik származékával. A sörfőzési folyamat egyik mellékterméke az „élesztőiszap”, amelyet a fermentációs folyamat során tulajdonképpen parlagon hagynak a készítők. Ezt az élesztőt még több alkohol (aka etanol) előállítására újra fel lehet használni, amely további desztilláció és tisztítás során az etanol egy olyan változatává „nemesíthető”, amely elég magas színvonalú, hogy a kocsik benzintartályába kerüljön.

taps.jpg

A gépkocsik meghajtásához alkalmazott etanol ötlete nem új. Az Egyesült Államokban például vannak helyek, ahol kifejezetten bioüzemanyag előállítása céljából termesztenek kukoricát. Brazíliában ugyanakkor egy kicsit még zöldebb megközelítéssel is találkozhatunk, melynek keretében már évek óta a cukornádhulladék újrahasznosítása révén állítják elő az etanolt. Sörfronton a Molson Coors nevű sörfőző óriás már 1996 óta állít elő etanolt sörből, és 2008-ban a Demokratikus Nemzeti Konresszuson (Democratic National Convention) az összes autót az ő söralapú bioüzemanyaga hajtotta meg.

A Molson Coors keverékének azért volt egy komoly előnye az új-zélandi Brewtroleummal szemben, mert míg ez utóbbi 90 százalék benzint és 10 százalék sör eredetű etanolt tartalmaz, a 2008-as összejövetelre kotyvasztott keverék 85 százalék etanolból és 15 százalék benzinből tevődött össze. A kisebb arány oka? Az arányaiban túl sok „borszesszel” higított benzin még mindig túl sok autó motorjában maradandó károsodást okozhat.

Brewtroleum csak korlátozott ideig lesz elérhető a nagyközönség számára, és az üzemanyagot feltaláló vállalkozók is csak idén februárban kezdtek gondolkozni az ötleten. Ha minden jól megy, a fejlesztők meghosszabbíthatják a projektet.

 

szerző: VGF Otthon     Címkék: sör technika technológia érdekesség otthon   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr377732300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása