Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2015.11.19. 15:17

Mivel fűtsek 2016-ban?!

2016-ban betiltják a hagyományos kazánok beüzemelését. A témáról már beszéltünk, most viszont az alapvető két kérdést próbáljuk megválaszolni. 

1. Miért tiltják be a hagyományos gázkazánok beüzemelését?

2. Melyek a megmaradó fűtéstechnikák előnyei és hátrányai? Miben érdemes gondolkoznunk, ha betiltják a hagyományos kazánok üzemeltetését?

 

 mivelfogunkfuteni-1.jpg

Az EU 2020-ra 3 dolgot szeretne elérni:

20%-al csökkenteni a káros anyag kibocsájtást (üvegházhatást keltő gázok), 20%-al növelni a megújuló energiaforrások arányát, és 20%-al visszaszorítani az energiafogyasztást.

Ennek lépcsőfokaként 2017-re a konvektorokat, a kályhákat, a kandallókat fogják szabályozni, (mindet át kell alakítani energiatakarékossá), 2016-ban a hagyományos kazánokat beüzemelését tiltják be.

A korlátozás (hazánkban) 2,5 millió háztatást érint és a tiltás után három elképzelhető alternatíva marad:
1. Vagy engedély nélkül kötjük be a gázkészülékeket,
2. vagy régi technológiát,
3. vagy modern fűtési rendszert alkalmazunk.

1. Engedély nélküli bekötés

Az engedély nélküli bekötés nem nevezhető a legjobb iránynak. Pozitívuma az ár. Negatívum, hogy a készülékek nem energiatakarékosak, nem környezetbarátok, elvész a garancia és ha nyílt égésterű készülékeket kötünk be ki vagyunk téve a szén-monoxid mérgezés veszélyeinek is.

01_20.jpg

Bár lesz rá példa, de én nem javaslom senkinek, hogy egy feketén bekötött, gázzal működő, robbanásveszélyes készülékkel éljen egy fedél alatt.

2. Régi fűtési technológia alkalmazása

Ennek a választásnak a legnagyobb előnye az, hogy a kezdeti költségek alacsonyabbak a modern technikánál és az, hogy már ismerjük ezeket a technikákat, hisz évtizedekkel ezelőtt sokat használtuk őket. (szenes kályha, vegyestüzelésű kazán, olajkályha stb.)

02_17.jpg

Hátránya viszont hogy nem környezetbarát, nem kimondottan energiatakarékos, és nem felel meg a mai komfortigényeknek. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy 2017-től az EU ugyancsak szabályozni fogja a kályhákat, a kandallókat, konvektorokat és így ezek jövője kissé kétséges.

Mivel kazáncseréről beszélünk a régi technológiáknál érdemes kiemelni az eletromos kazánt és a klímával való fűtést.

Elektromos kazán

Az elektromos kazán nagy előnye, hogy nem kell engedélyeztetnünk, kicsi a beruházási költség, feltéve, ha elbírja a hálózatunk és nem kell újrakábeleztetni a házat. Hátránya viszont, hogy nagyon sokat fogyaszt, így a későbbi kiadásaink lehetnek túl magasak. 

03_16.jpg

 

Klímával való fűtés

Klímával való fűtés előnye, hogy rendkívül könnyen telepíthető és gazdaságossága egy kis lakásban elérheti a modernebb technikák színvonalát.

Hátránya viszont, hogy a kültéri egység zajos, és hogy szervízigényes (pl. oda kell figyelni a tisztántartásra, ha tiszta levegőt szeretnénk beszívni). Inkább ideiglenes megoldásnak javasolt, minthogy valaki egész télen ezzel fűtsön otthonában.

04_10.jpg

 

3. Modern fűtési technológia alkalmazása

Napenergia

Ez a technika ahol a legtöbb az elvárás és a félreértés, reményeink pedig óriásiak. A technológiára mindenki kíváncsi, de nem terjed el, mert pénztárcánkhoz képest nagy a beruházási költség, drága a telepítése, és nem térül meg.  Rásegítésnek jó, de otthonokban önálló fűtéstechnikaként nem állja meg a helyét. Viszont előnye, hogy környezetbarát.

Kondenzációs kazán

A kondenzációs kazán hasonlít a mostani kazánmegoldásokhoz. Előnye az energiatakarékosság (a hagyományos technikákhoz képest). Lakástól függően kb. 15-30%-os gázszámlacsökkenést is előidézhet, és nem utolsó sorban biztonságos is.

05_9.jpg

A hátrányával a kéménykivezetéseknél találkozunk. Hosszabb kéménykivezetés esetén a beüzemelési költség magas lehet.

sallang.JPG

Hőszivattyú

A legnagyobb előnye, hogy akár lecsatlakozhatunk a gázellátásról, így minimalizálhatjuk a költségeinket főleg akkor, ha napelemmel oldjuk meg az energiaellátását, mert így a fűtésszámlánk akár meg is szűnhet.

06_7.jpg

Típustól fűgg, de általában hátránya a hatalmas beruházási költség, és hogy 0 fok alatt a legtöbb rendszer nem igazán hatásos (főleg az olcsóbbak). 

Hibrid kazán

A hibrid kazán a kondenzációs kazán és a hőszivattyú "keresztezése". Ez a rendszer minden olyan előnyt magában hordoz, ami a hőszivattyúnál és a kondenzációs kazánoknál felsoroltam. Hátrány, hogy itt is nagy a beruházási költség.

hibrid.jpg

 

Összegzés

A megtérülés természetesen lakásunk adottságaitól függ, és az sem mindegy, hogy radiátort vagy valamilyen felületfűtést (pl. padlófűtést) használunk.

Ki akarja számolni hogy, mennyi a megtérülés annak itt egy kalkulátor

A modern technológiáknál jellemző a magas beruházási költség. Ami elsőre igen szokatlan és ijesztő. Tényleg az.

Pedig ezt a technológiai ugrást már megértük az autóknál. Ha ma már valaki autót vesz, trabant helyett olyan autót vásárol ami ugyan jóval drágább, de szebb, jobb és a következő 10 évben kisebb az üzemanyagköltsége is. Ez a váltás köszön vissza a fűtési rendszereknél is. A modern készülékek drágábbak, de olcsóbb az üzemeltetésük.

A választás pénztárcánk, és lakásunk függvénye. Az viszont biztos, hogy a családi költségvetés egyik legnagyobb kiadása a fűtésszámla, fűtésrendszert pedig legalább egy évtizedre választunk. Érdemes utánajárni, melyik olyan mint a devizahitel (könnyű beszállni, de a gatyád is rámegy), és melyik térül meg hosszútávon. 

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr998091384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nbl 2015.11.20. 01:09:28

Lehet arról tudni valamit, hogy a konvektorok hogy lesznek szabályozva?

Kuntakintekitekinte 2015.11.20. 07:40:12

Megjegyezni ezt a napot.

Az első cikk a témában amelyik nem reklám és terel, hanem a valóságot tartalmazza.

Azért érdekelne, hogy a sparhelteket meg a cserépkályhákat hogyan szüntetik be.
Ha nincs gáz bevezetve, akkor nem lehet fűteni? Vacogóverseny lesz a szomszédok között, kinek mekkora beütésszámot tud a foga?

Jól hangzik ez a nagy környezetvédelem amit előírnak, de a legjobb környezetvédelmet olcsó beruházási árakkal és magasabb fizetéssel lehet elérni.
Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki észreveszi, hogy a "jobban teljesítünk" hazugság ellenére a családi házas részeken a népek azzal fűtenek amit az utcában találnak a lomtalanításoknál, és már most, amikor még nincs is igazi nagy hideg a városban már meg lehet fulladni a sok füstölgő kéménytől.

Kuntakintekitekinte 2015.11.20. 07:41:40

@Nbl:

Betiltják oszt jónapot.
A törvényhozóknak mindegy, nekik fussa a drága, korszerű rendszerekre, a köznép, ahogy a fideSS nevezi az embereket meg nem igazán érdekli őket.

dualblazee 2015.11.20. 08:13:31

@Nbl: Sajnos még nem tudni semmit róla.

gigabursch 2015.11.20. 08:51:50

Kimaradt a vizsgálatból a cserépkályha és a kandalló;
Valamint kimaradt a vegyestüzelésű kazán
szén/fa vizsgálata.

(nemcsak belvárosból áll az élet)

gigabursch 2015.11.20. 08:59:21

@gigabursch:
S kimaradt a faelgázosító rendszer is.

Zsalugater 2015.11.20. 09:19:42

Az utóbbi években a lakossági gázfogyasztás 40%-kal esett vissza, a fél ország fával fűt. Nyilván nem jókedvéből. Úgyhogy én olyan komoly változásra nem számítok, és megnézem én azt a hatósági személyt, amelyik majd egy borsodi roma telepre bemegy, hogy ugyan már tessenek legyenek szíves modernizálni a fűtési rendszerüket, mert nem felel meg a brüsszeli idiótáknak, akik egy nap alatt több energiát használnak el a folytonos repülőgép-útjaikkal meg a kényelmi berendezéseikkel, mint itt az egész falu

Balt 2015.11.20. 09:40:27

@gigabursch: Ez lenne a "régi fűtési technológiák", inkluzíve parketta eltüzelése a szoba közepén - ha már a kommentek ilyesmire vannak optimalizálva.

Azt egyébként kizártnak tartom, hogy általában betiltsák a kandallókat/kályhákat/sparhelteket, de a füstgázelvezetés oldaláról (éves ellenőrzés) adminisztratíve bizonyára meg lehet nehezíteni az üzemüket. Az is igaz, hogy az izzók betiltása után bármire képes lehet az EU.

énisfélek 2015.11.20. 10:04:51

"2016-ban betiltják a hagyományos kazánok beüzemelését."
Ez a mondat mely hivatalos dokumentumban olvasható?
És ha egyikben sem, akkor honnan lehet begyűjteni ekkora marhaságot?
Valamelyik nagyeszű kiszopta az ujjából, a többi agyatlan megélhetési újságíró meg szokás szerint egymásról másolja ellenőrizetlenül, mint a többi áltudományos hírt?
Valakinek volt már annyi esze, hogy megkérdezzen erről mondjuk egy komolyabb kazán gyártót?

altimus 2015.11.20. 10:21:37

@Kuntakintekitekinte: magatol ertetodo, hogy a _mar meglevo_ berendezesekre _nem vonatkozik_ a szabalyozas. csak nem gondolod, hogy barmifele jogszaballyal le lehet bontatni egy mar meglevo kandallot? vagy egy konvektor hasznalatat nem engedelyezni?

altimus 2015.11.20. 10:22:53

@Kuntakintekitekinte: a koznep _donto tobbseggel_ szavazott az altalad emlitett partra. (nem is egyszer, hanem az utolso ket alkalommal is)

altimus 2015.11.20. 10:23:41

@énisfélek: a cikk _gazkazanokrol_ szol, csak sajnos ez nem egyertelmu.

altimus 2015.11.20. 10:36:36

sajnos a kondenzacios gazkazannal kapcsolatban rengeteg a felreertes! Az igert hatasfok novekedes csak komplett, kondenzacios kazanra tervezett, rendszer eseten igaz. Attol hogy egy mar meglevo rendszerben kicserelnek egy gazkazant kondenzaciosra nem fog a hatasfok megnoni! (Sot, alkalmasint akar csokkenni is fog) A kondenzacios kazan eseteben alacsony a kilepo viz homerseklete es a normal gazkazanhoz kepest joval alacsonyabb a visszatero viz homerseklete is. Ez csak ujfajta, nagymeretu radiatorok rendszerbe epitesevel erheto el. A mar meglevo radiatorok, ha azokat evtizedekkel ezelott epitettek ezt nem tudjak, nem alkalmasak ilyen kis homersekletkulombsegu holeadasra.

Szoval ez a torveny igy erosen amator, sok ertelme nincs.

A normal (belso levegot hasznalo) gazkazanok veszelyessege elhanyagolhato, evek tortennek halalos baleset nelkul, mikozben kazanok szazezrei uzemelnek. A biciklizes 3 nagysagrenddel veszelyesebb. Halalos baleset eseten szinte minden alkalommal kiderul a durva epitesi szabalysertes. Arrol nem is szolva, hogy fillerekert vehetne akarki egy szenmonoxid merot a kazan melle.

fifibá55 2015.11.20. 11:21:37

@Kuntakintekitekinte: Úgy tudom, ez most kivételesen nem a honi kormánypárt sara, hanem az EU határozott így már több éve, csak a hatályba léptetési haladék jár(t) le most. Érdeklődve várom a folytatást, az uniónak végtére nincs más megoldani valója, mint az izzólámpák, porszívók, hajszárítók, városi belsőégésű motoros járművek korlátozása. Csak a külső támadások után maradjon még lakosság, akiről ily módon gondoskodni lehet.
(Félreértés ne essék, alapvetően jó szándékú kezdeményezések, csak a prioritásokkal van egy kis gond.)

Matis Bálint 2015.11.20. 11:41:44

@énisfélek: 2016. július 1-jéig még használatba lehet venni a hagyományos gázkészülékeket a lakossági fogyasztók számára. Nagyfogyasztókra ez a módosítás nem vonatkozik, ott maradt a szeptember 26.

Sajnos a rendelet valós. :(

linkek:
www.bpmk.hu/index.php/jogszabalyok/item/287-2016-julius-16-ig-kaptak-haladekot-a-regi-kazanok

vgfszaklap.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=3899

A cikk (és a videó) kazángyártók és épületgépész kereskedések véleménye alapján készült.

Matis Bálint 2015.11.20. 11:46:17

így van. a rendelet a meglévő berendezésekre már nem vonatkozik.

pl. ha 2016 07 01-ig veszel és engedélyeztetsz hagyományos készüléket, arra ~8 évig törvénykötelezi a gyártót, hogy alkatrészt biztosítson hozzá.

♔bаtyu♔ 2015.11.20. 11:46:27

@fifibá55: Az EU élelmiszer, vagy éppen határvédelem terén lenne ilyen igényes. Jól látszik, egyébként, hogy az EU alapvetően a multik kiszolgálására született. Megfigyelhető, hogy az van aprólékosan szabályozva, ami a multik érdeke és ez van eladva valamilyen csomagolásban, pld. környezetvédelem.

Ez egy fajta Varsói szerződés, a szemetebb fajtából.

gyongyi70 2015.11.20. 12:06:39

@♔bаtyu♔: mi a gond az élelmiszerrel?

ha már mi nem teszünk semmit a levegő tisztaságáért (fentebb leírták a helyzetet...), örülni kellene, ha az EU próbál szabályozni

egyébként nem mindenki számára létkérdés a szeméttel fűtés. csak így spórolnak pl. iphone-ra vagy nyaralásra

Viszlát és kösz a halakat 2015.11.20. 12:10:12

@Kuntakintekitekinte: böfögni egészséges, de ettől függetlenül a fidesznek semmi köze az egészhez, max annyi, hogy nem lépteti ki az országot az EU-ból így kénytelenek elfogadni ez összEUra kötelező rendeletet.

szajberpiraty 2015.11.20. 12:23:48

Hétszentség, hogy ha megdöglik a gázkazánom, akkor nem veszek másikat! Ott van mellette a vegyes kazán, onnantól kezdve az megy majd. Jó kis vízrácsos, huzatszabályzós, csak megpakolom, meggyújtom a tüzet és utána teszi a dolgát. A gázt már most is csak kiegészítő fűtésre használjuk, 50-80 m3/hónap amit elfogyasztunk, ez nem sok egy családi háznál.

kogabe 2015.11.20. 14:07:04

Hónapok óta rengeteg cikk jelenik meg a témával kapcsolatban, azonban egyikben sem olvastam arról, hogy mi a helyzet a nem kondenzációs, de zárt égésterű kazánokkal?

Matis Bálint 2015.11.20. 14:56:57

@kogabe: a témafelvetésed nagyon jó. sokan félreértik a szabályozást, és úgy gondolják, hogy csak a nyílt égésterűekre vonatkozik a törvény.

az EU-szabályozás nem arról szól, hogy nyílt égésterű kazán üzemelését nem lehet engedélyezni, hanem arról, hogy bizonyos hatásfokú készülékek nem üzemelhetnek háztartásokban (mint annó a kétütemű autóknál - nemtom jól emléxem-e).

Mivel a zárt égésterű, turbós kazán sem üzemel kellő hatásfokkal, így 2016 07 01-től ezek felszerelését sem fogják engedélyezni.

seahawks 2015.12.01. 09:34:51

a vegyes kazános fafűtés a legolcsóbb. kiszámolhatja itt a sok okos a napelemes rendszerek árát, de amíg nem jön ki fél millióból egy családi ház fűtése napelemes rendszerrel, addig nem éri meg.

vulgarian · http://vulgarian.blog.hu 2015.12.05. 14:21:44

Én egy nagyon jó hatékonyságú kandallóval fűtök, központi légfűtéses rendszerrel. Olcsó és szép is. Kazán nem kellett mert csak 60 nm a hasznos mérete a házamnak. Szerencsére a környékünkön elég olcsó a brikett, úgyhogy azzal tolom a ház fűtését. Egy 70nm-es gazdasági épületet pedig nem túl száraz fával fűtök. Ott még ki kell cserélnem a tűzelőberendezést, mert nagyon rossz hatásfokú.

János Bereczk 2016.09.19. 17:41:10

Akik a fűtőkészülékek gyártói, ők lesznek a legnagyobb vesztesek! Ez már előre látható volt, csupán még ma sem hiszik.
Az autóknál megoldották? A vw. botrány csak nyitánya volt a problémának! Egy rendszer lecserélése, bármilyen is lehet, a kis emberek pénztárcája fogja meghatározni, a nagy rendszerek meg nagyot fognak bukni. Kibírják, csak hiszik! Melyik fűtés a jó? Amelyik meleget termel! Ez így talán hülyén hangzik, de a korom, a füst, a CO csak a rossz fűtés mellékterméke. A cél inkább ezek megszüntetése lenne, nem akkor amikor már kialakult, hanem mielőtt kialakulna! Ha nem tonnaszám égetnénk mindent, a CO2 sem lenne sok. Sok helyen vitatkoztunk már ezekről a dolgokról, de sehol nem olvastam arról, hogy a Józsi bácsi, vagy a Mari néni a megfogadott tanáccsal jól járt. Persze, dícsérő szavak vannak, de ebben a névtelen világban bárki, bármit írhat és ha ellenőrízetlenül hajtunk végre mindent, ne csodálkozzunk!

makkarooni 2017.01.15. 11:42:38

tény: rezsicsökkentés előtti számokkal számítva 80-90ezer az éves gáz, főzés és melegvíz számlánk alapdíjjal. kombi kazán van, szervizelni 8500ért 4évente kell. tartós típus, sosem volt vele gond.

KÉRDÉS: ha veszek új kondenzációs kazánt, ami kb 300 ezer ft bekötve az új kiegészítőkkel, /amiket egyáltalán nem a tartósságra terveztek, s nagyon drága az alkatrész/ évi kb 13300 forintot takarítok meg, s 16ezer az éves kötelező szervize, akkor mikor térül meg az új kazán? a szakembert kérdeztem a számokról, aki több típust üzemel be és szervizel.
süti beállítások módosítása