Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2015.10.29. 10:52

Már a kapát is vinnék a robotok

A legújabb mezőgazdasági fejlesztés gépi tanulással forradalmasítaná az ültetvények gyomlálását, így a hagyományos szabadtéri gazdaságokat is meglegyinti a robotikus forradalom szele.

istock_farmer_and_laptop_0.jpg

A Bosch Deepfield Robotics nevű részlege által kifejlesztett Bonirob célja többek között, hogy a modern földművelés, növénytermesztés és gyomlálás legunalmasabb procedúráitól megkímélje a gazdálkodókat. Az autonóm robot tulajdonképpen egy mobil labor, amely képes eldönteni, hogy melyik fajta tud leginkább ellenállni a rovaroknak és a vírusoknak, és mennyi (mű)trágyát igényel a mondott csoport termesztése. Nem utolsó sorban egy „döngölő rúddal” összezúzza a gyomokat.

Tanulási fázis

De hogyan képes megkülönböztetni a dudvát? A Bonirob a gépi tanulásnak a „döntési fa modellen” alapuló válfaját alkalmazza. A módszer keretében a kutatók először rengeteg, egészséges levelekről és gyomnövényekről készült fotót mutatnak az eszközöknek, melyek közül is az előbbiek a „jó”, az utóbbiak pedig a „rossz” címkét érdemlik ki maguknak. A gép ezután a megfigyelt képek alapján döntések sorozatát hozza meg, hogy az ültetvény egyes növényei melyik kategóriába tartoznak. Ezek az algoritmusok aztán a Bonirob saját képgyűjtése folyamán szakadatlan finomhangoláson mennek keresztül.

223432_1.jpg

„Idővel, a levelek színéhez, alakjához és méretéhez hasonló paraméterek alapján a Bonirob megtanulja, hogy hogyan lehet egyre pontosabban megkülönböztetni a növények között azokat, amelyekre szükség van azoktól, amelyekre nincs” – mondja Amos Albert, a Deepfield általános igazgatója.

Cél a teljes automatizálás

A robot gyomlálási mechanizmusának célja a gyomnövény szerkezeti megsemmisítése, amellyel a kívánt növények növekedési előnyre tehetnek szert. Sárgarépa-termesztési kísérletekben például a „halálrúd” 90 százalékos hatékonysággal dolgozott, állítja Birgit Schulz, a Deepfield kommunikációs vezetője. A tökéletesen mechanikus működés egyben vegyszermentességet is jelent.

A sárgarépa az optimális szürethez általában megköveteli a kézi gyomlálást. Schulz szerint flottákban a Bonirobok információkat oszthatnak meg egymással a gyomsújtotta területeket illetően, és ezzel még hatékonyabbá tehetik a folyamatot.

A Bonirob kutatói platformként már elérhető, de a gazdáknak még várni kell egy kicsit, mielőtt rátehetik a kezüket a masinákra. A Deepfield reményei szerint 20-30 éven belül a Bonirob „gyökeresen” megváltozhatja a mezőgazdaságot.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr288031396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.10.29. 12:47:18

Ez nagyon unszimpatikusan hangzik. Sosem volt unalmas a földművelés és a növénytermesztés. Sőt... inkább nagyon jó dolog.
süti beállítások módosítása