Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2015.05.14. 13:29

Kávéteszt – milyen vízzel főzzünk kávét és teát?

A víz, „testünk legfontosabb tápláléka” nem egy egységes fogalmat takar. A víz lehet lágy vagy kemény, jóízű vagy ihatatlan, szennyezett vagy kristálytiszta, és még sorolhatnánk.

a_tesztrol_3.jpg

 

 Nemrég történt egy felmérés, ahol - a lakosság visszajelzései alapján - elkészült egy országos vízkeménység térkép. Az építő jellegű, független víztesztnek viszont volt egy negatívabb eredménye is.

Amellett, hogy kiderült, az ország különböző pontjain mennyire kemény a víz, a válaszokból egyértelműen elmondható, hogy a legtöbb esetben nem tudjuk igazán, milyen vizet iszunk és hogyan lehetne a háztartásunkban található vizeinket - némi energiabefektetéssel - gazdaságosabban hasznosítanunk. (pl.: apadhatnak a rezsikiadásaink, ha gondoskodunk arról, hogy fűtésrendszerünket ne tömítse el a vízkő; vagy wc öblítéskor gazdaságos öblítő rendszert használunk. Mindkettő kb. 30%-kal csökkentheti az adott egységhez tartozó kiadásainkat stb.).

 

Az (egyik) alapvető, leggyakoribb hiba

Jellemző, hogy a témában fogalomzavarral küszködünk, és amíg ez tart, addig az említett lehetőségeket sem tudjuk igazán kiaknázni.

A megkérdezettek ~70%-a például nem ismeri helyesen a lágy és a kemény víz definícióját, így azok élettani hatásait és felhasználási lehetőségeit is rosszul méri fel. (Ezen félreértés egyik indoka részben a vízlágyító reklámokra vezethető vissza, miszerint a „keményvíz tönkreteszi a mosógépet”. A gond nem a reklámmal van, hanem azzal, hogy a nézők java része ezt az infót tévesen úgy fordítja le, hogyha a mosógép vízköves lesz, akkor az is az lesz, aki megissza. a szerk.)

Azon túllépve, hogy van aki azért nem inna keményvizet, mert akkor „vízköves lesz”(!), sokan azért választanák a lágyvizet, mert a kemény víz mint szó „nem cseng szimpatikusan” (!!). A legérdekesebb az, hogy megkérdezettek 95%-a szereti az ásványvizet, ami – a magas ásványi anyag tartalmánál fogva – egyértelműen keményvíz. (!!!)

 

A leggyakoribb kérdések

A félreértéseket tovább taglalhatnánk, de az alapoknál kezdve, a három - legtöbbet vitatott - bejövő kérdésnek jártunk utána, (remélve, hogy a játékos kísérletek segítségével sikerül tisztáznunk pár vízminőséggel és vízkezeléssel kapcsolatos félreértést).
1. Számít-e a milyen vízből készítjük a reggeli kávénkat? (álmomban sem gondoltam volna, hogy 30 000 főből 25 000 fő erre a témára repül rá a legjobban. a szerk).
2. A lágyvizes zuhanyzás tényleg egészségesebb-e, vagy ez csak a kozmetikai ágazat marketingdobása?
3. Fővárosunkban van-e eltérés a különböző kerületek csapvizeinél?

Mivel kimerítő, független, reklámmentes bizonyítékot nem találtunk a kérdésekre (kivéve a harmadikra. lásd: vízmű), elhatároztuk, hogy:
1. Készítünk kávékat különböző vizekből;
2. Zuhanyzunk és hajat mosunk lágy vízben;
3. Ráadásként pedig belógatjuk tesztereinket a főváros legtöbb kerületének vizeibe.

A teljes projektről pedig videót is készítettünk (amit itt tudtok megnézni).

 

Kávé? Tea? Melyik vízzel jobb?

A tesztet kivitelezhettük volna házilag is. Mégis úgy gondoltuk, hogy a kávéteszt akkor lesz igazán jó, ha hozzánk hasonló átlagkávézók kóstolják a profi kávészakértők által összeállított, kiválogatott vizekből készült kávékombinációkat. Így hónunk alá csaptuk a javasolt vizeket, nyolc lelkes tesztalanyt, és egy csomag kávét és teát. Időpontot kértünk a fővárosi illetőségű Kávéakadémián, ahol az ország egyik legjobb barisztája (kávék készítésének elismert szakértője,) a vizeinkből elkészítette a teszthez szükséges kávékat és teákat. 

Kántor Enikő, nem csak országos barista bajnok, de 2013-ban hazánkat képviselte a barista világbajnokságon. A - 2013-as megmérettetés alapján - a földkerekség 26. legjobb kávékészítőjével tesztelni nagy élmény volt. Imádtuk.

a_tesztrol_6_1.jpg

Lelkes és amatőr kávérajongóként arra számítottunk, hogy habos latték és cappucinók mellett pöfékelve, dumálgatva telik el a tesztre szánt délután, az estét pedig - az ipari mennyiségű koffein miatt -, ki ki infarktussal vagy agyvérzéssel zárja.
De a teszt ennél profibban zajlott.

Az alábbi vizeket teszteltük:
1. Ásványvíz (magas ásványianyagtartalmú ásványvíz – mondhatni ez a standard ásványvíz)
2. Ásványvíz II. (alacsonyabb ásványi anyagtartalmú ásványvíz)
3. Csapvíz (Budapest V. kerület)
4. Konyhai vízszűrő kancsós víz
5. Konyhai - csap alá szerelhető - vízszűrő berendezéssel szűrt víz

A kávé pedig: nedves eljárással, napon szárítással feldolgozott, Arabica.

A tea pedigszálas fehér tea. (A profik szerint ezek a típusok a legjobbak a teszteléshez).

a_tesztrol_5.jpg

a_tesztrol.jpg

 

Hogy az ízlelt víz neve, és bajtársaink véleménye ne legyen befolyásoló tényező, a kávékat számozott (pálinkás pohárra emlékeztető) poharakból kóstolgattuk apránként, és tesztpapíron mindenki – az élményt magában tartva - saját maga pontozta a kávékortyokat. Az eredményeket a kóstolás végén összesítettük (lásd lentebb).

A barista mester zsenijének hála a vizeket többször ismételtük. Első körben azt szúrtuk ki, hogy a tesztalanyok közül kik azok, akik „nem érzik az ízeket”. Ugyanis a kávészakértők szerint ismétlődő jelenség, hogy kávékóstolásnál, a kóstolók egy része az otthon megszokott ízeket tartja „komfortosnak”, (vagyis azt a kávét preferálják, amit nap mint nap isznak.), vagy az ízlelőbimbói nem funkcionálnak megfelelően egy hiteles eredmény eléréséhez. Ahogy a szakértők szerint várható volt, ez jelenség nálunk is jelentkezett. A tesztelők 15%-a azonos vizeket, több alkalommal, eltérően pontozta. (Vicces ám, amikor valaki ugyanazt a vizet egyszer kiköpi, egyszer meg azt mondja rá, hogy „vááááuuu, de finom” meg „hmmm, ez életem kávéja” – a szerk.).

a_tesztrol_2.jpg

Az „ízlelőbimbótlan” tagokat kiejtve helyes irányt vett a mezőny, de - amatőr kóstólók - lévén a legminőségibb vizek között már eltérőek voltak a szavazatok. Van aki a lágyabb ásványvízre, van aki a vizeskancsóra, van aki a vízszűrőre szavazott, de azt rendíthetetlenül totál magabiztosan.

Viszont mivel az ízeket a tesztelők kétharmada elég határozottan megkülönböztette,
a fenti kérdésre, - miszerint kávé vagy teakészítésnél számít-e egyáltalán a víz típusa – megkaptuk a választ.

A teszt alapján a első kérdésre a válasz az, hogy:
a kávé 98%-a víz, és ugyanaz aroma java része a kávéőrleményből származik, cseppet sem mindegy milyen vízben oldjuk fel azt. A teánál kb. ugyanezt az eredményt értük el.

osszes_1.jpg

 

Tesztünkkel azonban nem találtunk fel semmi újat, csak beigazoltuk a kávékészítő mesterek prognosztizációját. Vagyis, ha valaki szeretne jobb kávét inni, érdemes alacsonyabb ásványianyagtartalmú vizeket használni. Ennek oka, hogy mind a kávéból, mind a teából szárazanyagtartalmat vonatunk ki a főzés során. És egy ásványianyagtartalommal telített vízben, nem tud annyi szárazanyag oldódni sem a kávéknál, sem a teáknál, mint illene. (Mondhatnánk, hogy lágyvízzel jobb a kávé, de ez így nem teljesen igaz. Pl.: A profi barista versenyeken szigorúan szabályoknak megfelelően optimalizált vizeket használnak, amelyet a „Speciality Coffee Association Europe” ír elő).

A történethez hozzátartozik, hogy vannak vizek, amelyek között a profik sem tudnak dűlőre jutni. Ezen a szinten van aki az víztisztítókra, van aki speciálisabb forrásvízre esküszik.

Az eredmény az alábbi lett:
1. Víztisztító készülék (ez a baristák egyik nagy kedvence): 28 pont

2. Lágyabb ásványvíz (8-10 nk;162 mg/liter össz. oldott ásványi anyag tartalom): 26 pont

3. Konyhai szűrőkancsós víz (magnézium technológia): 26 pont

4. Csapvíz (Budapest, V. kerület): 18 pont

5. Magas ásványianyagtartalmú víz (20 nk; 600 mg/l össz. oldott ásványi anyag tartalom): 11 pont

eredmenyek.jpg

A tesztről készült videót pedig ezen a linken lehet megtekinteni.

Kísérletezz Te is!
És írd meg kommentben, vagy küldd el az eredményt a matis@vgf.hu címre.

A cikk folytatásában azt vizsgáltuk, hogy  kemény vagy lágy vízben jobb-e fürdeni, valamint ellátogattunk Budapest több kerületébe ahol megmértük a víz keménységét. Kattints ide a folytatásért.  

27 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr847458196

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Elhízás miatt nem kell kalória csökkentett diétát kezdeni. 2015.08.25. 17:50:40

A második világháború után az emberek szegények voltak, és nem volt elég élelmiszer. Felesleges lett volna az elhízással törődni, hiszen a legtöbb ember nagyon sovány volt. Az orvostudomány fejlődésének és a javuló gazdasági felté...

Trackback: A viaszpecsétgomba terhes nőknél is szükséges! 2015.08.25. 17:49:58

A ganoderma terhes és vajúdó nők számára egyaránt szükséges. Amikor egy nő teherbe esik, a szülei talán aggódnak, hogy adhatnak-e neki ganodermát. A várandós anyáknál gyakoriak a hangulatingadozások, különösen az első gyermek eset...

Trackback: Mai civilizációnk életminőségének veszélyei és lehetőségeink, hogy megelőzzük a betegségeket. 2015.08.25. 17:49:38

Mostani világunkban ahol nagy a népességrobbanás és nagyok a gazdasági különbségek a fejlett és elmaradott országok, sőt földrészek között sokan nem is tudják miért van ez a sok kóros elhízás, ami persze a betegségek kialakulásána...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boka1 2015.05.14. 21:06:53

Ha egy csipetnyi tisztasót teszünk a kávéba, sokkal lágyabb, karakteresebb lesz. Olyan, mintha lugos vízből csináltuk volna. A svábok már régen is sózták a kávét, mert szerintük semlegesíti a csersavat.

Matis Bálint 2015.05.14. 22:37:42

ezt holnap tuti kipróbálom.
ha beirod a videó alá kommentként, megköszönöm.

www.youtube.com/watch?v=olUAx6iTbJ8

igazi Ténytár 2015.05.15. 06:26:31

@Boka1: Az angolok meg emiatt öntenek tejet a fekete teába.

igazi Ténytár 2015.05.15. 06:31:30

@Boka1: Az angolok meg emiatt raknak tejet a fekete teájukba.

Phteven 2015.05.15. 07:46:48

Én azt szeretném megkérdezni, hogy a csapra szerelhető víztisztító mennyi kalciumot és magnéziumot szűr ki a vízből? A kiszűrt mennyiség hova lesz? Ha a válasz esetleg az lenne, hogy ezeket az anyagokat nem tudja kiszűrni, akkor elmondhatjuk, hogy ez a szűrő nem lágyítja a vizet.

wazzed 2015.05.15. 08:52:19

Wazze! Mennyit lehet pofázni a semmiről...

mcc 2015.05.15. 09:51:28

Hol maradt a desztvíz? Reverz ozmózis? Mágnessel "lágyított"? Esővíz?

zecez 2015.05.15. 09:57:46

Kávéfőzésre és teára is, mélyfúrású rétegekből származó, un. artézi vizet használok.

Boka1 2015.05.15. 10:33:36

@Matis Bálint:

megtettem! :-) A sónál fontos a tisztaság! Amúgy Mussolíni is sózta a kávéját, igaz, nem is élt sokáig! :)))

@Phteven: A csapszűrő ( pl. Point tipusú ) nemcsak lágyítja, hanem ionizálja is a vizet. A benne lévő infra kerámiák azonos töltéssel látják el a víz molekulákat, amik egymást taszítják, így nem alakulnak ki sav láncok, oldott oxigénben gazdagabb a víz, ami már eleve olyan hatással van a szervezetre, mintha kávét innánk, de annak mellékhatásai nélkül. A fordított ozmózisos vizet nem ajánlom ivásra, mert minden nyomelemet kivon,utólag kell visszapótolni. Ráadásul a csökkentett víznyomás miatt pang a víz, ami egyéb dolgok elszaporodásához vezet. Mondjuk a Point csapszűrő importőre is mindenkit az ozmózisos vízre akar rábeszélni, de az olyan, mint a westel 450-es mobiltelefon. Drága és elavult. Ráadásul 2 havonta cserélni kell a szűrőt ( plusz, ha csőtörés van az utcában és elfelejtjük lecsatlakoztatni a szűrőt ). Tanulság: jó kávé = jó víz ( kis túlzással)

Boka1 2015.05.15. 10:37:01

@igazi Ténytár:

ezt nem tudtam, köszi az infót. Esküszöm azt hittem azért rontják el tejjel a teát, mert sziget lakók, akik egymást közt szaporodnak, ettől kicsit debilek. Lehet, hogy a jobbkormányos autózásukra is van valami ésszerű okuk ? :-)))

Matis Bálint 2015.05.15. 11:17:53

@Boka1: b****s elfelejtettem beletenni. köszi h írtál... megyek iszom még egyet. a szerkesztőségben csak sima konyhasó van. talán az is jó. :))))

Boka1 2015.05.15. 11:35:40

@Matis Bálint:

neeee!!!!! :)))))) Ha boltban jársz akkor a 7001 nevű sót vedd meg, abból is a piros zacskósat, az is tisztasó. Azért olcsó mert durva szemcsés, még le kell darálni. Osztrák termék ( mint az Ági tisztasó, ami bioboltban kapható, de 600 ft/kg). A jódozottak meg kálium kloridosak csak kivégzésre jók. :)))

Matis Bálint 2015.05.15. 13:51:59

@Boka1: köszi! a konyhában egy 500 éves sótartot találtam, amibe belekötött a só. nem próbáltam ki. csekkolom a linket.

eßemfaßom meg áll 2015.05.15. 14:56:59

@Boka1: "A csapszűrő ( pl. Point tipusú ) nemcsak lágyítja, hanem ionizálja is a vizet. A benne lévő infra kerámiák azonos töltéssel látják el a víz molekulákat, amik egymást taszítják, így nem alakulnak ki sav láncok, oldott oxigénben gazdagabb a víz"

és vannak akik ekkora bullshithalmazt bevesznek?

De nem vagy alapos, kihagytad ezt:

"Biokerámiás, energetizáló egység

A kerámiabetét megváltoztatja a víz strukturális szerkezetét, energetizálja azt"

dualblazee 2015.05.15. 15:46:35

@Phteven: Több féle csapra szerelhető víztisztító létezik, köztük olyan is, amely egy speciális töltetet tartalmaz – gyantát, amely képes megkötni a vízben lévő keménységet okozó ionokat – Ca és Mg.
Így lágyítja a vizet. Ahogy látom a videóból, ők szerintem egy ilyesmit használtak:

…professzionális, kávé ital készítésére optimalizált Bestmax vízszűrő.
www.bwt.hu/hu/termekek/Lapok/product.aspx?pid=FS20G00A00v%28BWTGROUP%29

tokeleteskave.hu/termekeink/bestmax-vizszuro-vizlagyito

room_101 2015.05.15. 16:00:13

Na és hogy hívják a teát, ha pí-vízzel készül?

Boka1 2015.05.15. 20:04:19

@eßemfaßom meg áll: rossz hír, hogy nekem ilyen van,. Sőt a zuhanyon is ez van. A biokerámia csak Magyarországon bullshit ( mint régen a paraszt bunkofonnak hívta a mobiltelefont ). A biokerámia töltet japán gyártás. Ők és a dél koreaiak nagyon elöl járnak a víztisztitásban és az ún. távoli infravörös ( FIR) technológiában. Sajna használom, ezért nem tudom fikázni ezeket a cuccokat.

eßemfaßom meg áll 2015.05.16. 10:55:14

@Boka1: Nincs is annál jobb mint infrakerámiával energetizált, megváltozott struktúrájú, azonos töltésű ionizált vízzel lecsapatni a tajtékot a zacsiról

Boka1 2015.05.16. 19:42:27

@eßemfaßom meg áll: van olyan ismerősömnek ismerőse, aki hajat is meg fogat is mos vele. Ez utóbbi Magyarországon ritka. Ezért jó a klóros-rozsdás víz. Színe is van meg szaga is. Pont, mint a népszerű pálinkáknak vidéken.

eßemfaßom meg áll 2015.05.17. 08:46:07

@Boka1: Sok ember megélhetése kerülne veszélybe, ha nem lennének olyanok akik minden marhaságot elhisznek és megvesznek minden szart

soproni1 2015.05.17. 11:08:08

@eßemfaßom meg áll: pedig Galilei is hogy eröltette a Föld hömbölyű voltát, amikor az emberek Istenre esküdtek, hogy lapos! Semmelweissnek meg ez a kézmosás volt a bullshit-je. Ez egy ilyen ország. Először elitéljük, aztán elfogadjuk.
@Boka1: Ilyen nanokerámiás cuccot már 10 éve kaptam Japánban, amikor sport közben előjött a szokásos derék fájásom, de kint nem volt fájdalom csillapítóm. Az edző rám tett ilyen cuccot és azonnal elmúlt minden fájás. Röhej, de volt vagy 50 dollár és azóta is megvan. Valami Nikken márkájú. Kint nincs ilyen gyógyszer fétis, mint itthon. Ez az átlag életkorukon meg is látszik.

eßemfaßom meg áll 2015.05.17. 11:47:31

@soproni1: powerbalance energetizáló mágneses karkötőd van-e?

Boka1 2015.05.18. 13:02:54

Majd, ha a szabadonébredők.com meg antalvali.com is hirdeti, meg tescó akciós is lesz, akkor már a kockás inges, szemüveges szellemi tálibok is elfogadják nanotechnológiát. Addig meg cigi/sör/spar energy...

soproni1 2015.05.18. 17:56:26

@Boka1: hagyd Őt! Ez az internet tálib egy külön fajta. Bármilyen témájú blogot képes szétverni.
süti beállítások módosítása