Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2014.05.30. 11:45

Hűtsd le a szobádat virágcseréppel!

Az agyagot már régen is használták természetes hűtésre, és nemrég egy svájci formatervező, Thibault Faverie készített egy egyszerű, természetes légkondícionálót ebből az anyagból. A tárgyat hideg cserépnek nevezete el, az agyagot és a természetes párolgást használja fel, hogy csökkentse a hőmérsékletet nagyon hatékony és energiatakarékos módon. A tárgy ráadásul nagyon esztétikus, és úgy néz ki, mint egy virágcserép.

closup.jpg

A hideg cserép alapvetően egy kerámia tárgy, porózus felülettel, ami hőcserélőként funkcionál. Van benne egy aluminium cső, hogy közvetítse a levegőt, és van egy ventillátor, ami keresztülhajtja a levegőt a csöveken. A hideg cserép úgy működik, hogy beissza a vizet a cserép belsejéből, és kiszivárogtatja a külső felületére. Miután ott kölcsönhatásba kerül a levegővel, a víz párolog, folyékonyból légnemű halmazállapotra vált, ami hőfelvétellel jár, ezért elvonja a hőt, lehűti az alumínium csövet, amiben a levegő cirkulál a cserépben.

how-it-works.jpg

Függetlenül a természetes párolgás okozta hűtő funkiótól, a hideg cserép belső csövében rengeteg forgó alumínium lemez biztosítja a jobb keveredést. A cserép alján egy széles nyílás van, amin keresztül a levegő bemegy, és bent lehűl. Faverie szerint ez a természetes légkondi nagyon kevés karbantartást igényel, mivel összesen 2 liter vizet használ, hogy csökkentse a hőmérsékeltet akár 8-10 fokkal. A cserepet természetesen áram működteti, de ez jóval kevesebbet fogyaszt, mint egy hagyományos légkoncícionáló.

howitsmade.jpg

A relatíve kis mérete miatt a hideg cseréppel nem tudunk hűteni nagy tereket. Viszont nagyon jól beválhat egy kis lakásban. Akárhogy is, az ötlet nagyon környezetbarát és fenntartható, és nagyon jó példa a hagyományos tapasztalatot hogyan lehet összeházasítani a dizájnnal.

 Capture-One-00762CLEAN.jpg

szerző: szaki0szan        

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr926234673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása