Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2014.05.31. 11:46

Kell a kertedbe? Önellátó szivattyútelep

A Pumpmakers vállalat készített egy inovatív szivattyút, ami megoldást jelenthet sok elmaradott térségnek, hogy tiszta vízhez jussanak. Bár igazából akárhol nagy haszna lehet, ahol spórolni szeretnének a villanyszámlán. A szivattyú áramellátását napelemek biztosítják. 100 méter mélységből is tud vizet pumpálni, felhős napokon is. Ha éjszaka lenne szükség vízre, kézi pumpa is tartozik a telephez. Az alkatrészek ellenállnak a sós víznek és a rozsdának is, és csupa olyan anyagból készítették, ami nem igényel karbantartást. Valószínűleg ez megdobja a gyártási költséget: egyetlen szivattyú 14 000 dollárba (kb. 3 millió forint) kerül.

mozam.jpg

A szivattyú telepítése nem igényel nagy szaktudást, ezért a helyieknek is tud munkát adni, bár úgy gondolom a kútfúrást nem lehet megúszni szakember nélkül. A szivattyú prototípusát már fölépítették egy mozambiki faluban. Folyamatosan biztosít 5000 liter vizet naponta 2012 óta, egy 80 méter mély kútból. Ennyi víz 800 falubélinek elegendő. Jelenleg adományokat gyűjtenek, hogy beindíthassák a szivattyú sorozatgyártását, ami a gyártási költségeket 60%-kal lenyomná.

szerző: szaki0szan     Címkék: víz   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr86234713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása