Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2014.09.19. 10:36

Hogyan telepítsük a csepegtető öntözőrendszer?

A csepegtetőöntözés az első lépés az egészséges és fogyasztható veteményes megteremtésének érdekében, állítja a gyártója. Ez a folyamat lassú, de állandó vízellátást biztosít növényeink számára. A vizet közvetlenül a növény gyökeréhez juttatja, így elkerülve a gombás betegségeket, illetve a nemkívánatos gyomnövények fejlődését. A módszer víztakarékos, hiszen közvetlenül a célterülethez juttatja el a folyadékot, nincs párolgási veszteség, és elfolyt öntözővíz a csöpögetésnek köszönhetően. 

csepegteto4.jpg

 

Hogyan telepítsük a csepegtető öntözőrendszer A csepegtetőöntözés az első lépés az egészséges és fogyasztható veteményes megteremtésének érdekében, állítja a gyártója. Ez a folyamat lassú, de állandó vízellátást biztosít növényeink számára. A vizet közvetlenül a növény gyökeréhez juttatja, így elkerülve a gombás betegségeket, illetve a nemkívánatos gyomnövények fejlődését. A módszer víztakarékos, hiszen közvetlenül a célterülethez juttatja el a folyadékot, nincs párolgási veszteség, és elfolyt öntözővíz a csöpögetésnek köszönhetően.

csepegteto2.jpg

A készülék rugalmasabban telepíthető, hasonlít egy földbe telepített automata fűlocsoló rendszerhez. A telepítés során mérjük fel feszültségi állapotunkat, hiszen az alkatrészek sok apró darabból állnak és könnyen ingerülté válhatunk összeszerelése során. Az átlagos beszerelési idő egy napot vesz igénybe.

csepegteto1.jpg

Összetevők: 

1. Szűrő, vagy szűrők, amelyek a vízkőtől óvják meg a kisebb alkatrészeket. Választani lehet T vagy Y alakút, attól függően, hogy melyikre van éppen szükségünk.

2. Nyomás szabályozó: véd a túlzott víznyomástól, ami árthat a gyökerek növekedésének.

3. Adapter: a különböző részek összekapcsolásáért felel, a nagyobb vagy a kisebb átmérőjű csövek ezen keresztül tudnak kapcsolódni egymáshoz.

4. Adagoló szerkezet: ez felel a csepegtetőrendszer vízkibocsátásának mennyiségéről

5. Szerelői szerszámok: kupakok, dugók, bilincsek, stb..

6. Csepegtető cső (fővonali, mellékvonali)

 csepegteto6.jpg

Telepítés menete:

1. Kert dizájn megtervezése: érdemes külön szigeteket létrehozni, hiszen a későbbiekben saját dolgunkat könnyítjük meg vele. Téglalap, vagy kocka alakú legyen a kialakított rész, valamit a vetemények tiszta és rendezett sorban helyezkedjenek el.

2. Csepegtető megtervezése: ültetni kívánt növények különválasztása. Csoportosítsuk és válogassuk külön a veteményeinket vízigény szerint. A növények eltérő vízigényeihez eltérő adagoló szükséges.

3. Rendszer telepítése: helyezzük el a fővonali csövet a veteményes középpontjában vagy ahhoz a lehető legközelebb. Ez adja majd a csepegtetőrendszerünk gerincét. Rakjuk a mellékvonali csöveket a sorba rendezett veteményeinkhez. Fontos hogy a csövek ne feszüljenek, kicsit lazábban helyezzük el és így csatlakoztassuk a fővonali csőhöz.

TANÁCS: A csöveket nem kell leásni, elég csak a növények mellé tenni.

4. Extrák telepítése: most már beszerelhetjük a nyomás szabályzót, gyomirtó injektort, időzítőt, bilincseket, dugókat, zárókupakokat, stb..

5. Nyomás alá helyezés: kapcsoljuk be a rendszert. Ha minden csatlakoztatva van, akkor engedjük meg a vizet. Öblítsük át a rendszert, és ha a víz tiszta illetve nem szivárog sehonnan víz, zárjuk el a bilincseket és a kupakokat.

6. Rendszer összeszerelése után nincs szükség a továbbiakban emberi beavatkozásra, pusztán csak le kell aratnunk munkánk gyümölcsét.

 csepegteto5.jpg

Rendszer karbantartása:

Minden évszak elején ajánlatos az alapos átvizsgálása a rendszernek. Télen tároljuk fedett helyen szerkezetünket, míg tavasszal, amikor már biztos nem várható fagy, öblítsük át, nézzük meg a lehetséges szivárgást, majd ha már mindent rendben találunk, telepíthetjük újra.

szerző: VGF Otthon     Címkék: víz otthon   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr676711095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása