Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2014.09.25. 15:04

Az építkezés egy évig tart? Nyomtasson házat egy óra alatt!

A 3D nyomtató műfajban úttörőnek számító, kínai érdekeltségű WinSun Decoration Design épített, – jobban mondva nyomtatott pár házat – a trendinek számító technológiával.

A lakható épületek egy monumentális 3D nyomtatóval készülnek, amely kiváló minőségű cementet és üvegszálat használ, majd óvatosan, rétegenként gyártja le az alkotóelemeket. 

WinSun-3D-Printed-House-China-2.jpg

Mivel a 150 méter hosszú nyomtatókészülék a fenti cég tulajdonában van, mielőtt a balatoni telken nekiállnánk printelni, érdemes nem kihagyni őket a projektből, – a hazai nyomtatókínálatból vásárolt eszközünkkel készült ház egyébként is annyira lesz tartós, mint a kínai piacos esernyő egy ejtőernyős ugrásnál. 

kinai2_1.png

A házak 200m2 területet (!) foglalnak el, költségük nagyjából egymillió forintra rúg (!!), a komplett épület kinyomtatása pedig egyetlen órát (!!!) vesz igénybe.  

kinai6.png

A nyomtató az előállítás során kizárólag újrahasznosított építési törmeléket használ fel, így a cég jövőbeli célja az, hogy  a gyárak által felhalmozott ipari melléktermékeket felhasználva nyomtatott házak százait készítsék el. 

kinai4.png

A tervezés során a számítógép szoftverei lemodellezik az épületet, 3D-s alakzattá formálják, majd elkezdik a szükséges számításokat. Míg a feladat tart, addig a tervezők megtervezik a szükséges helyiségeket, illetve kisebb tereket – ahova például a szigetelés vagy a vízvezetékrendszer kerül. Ezeket az információkat folyamatosan be lehet táplálni a számítógép modellezési eljárásába, onnantól a gép is figyelembe veszi ezeket a különbségeket.

A kezdeményezésnek igen pozitív visszhangja, egy csapásra ezrek jelentették be igényüket. A 3D nyomtatás építőipari alkalmazása az egyik legjobban fejlődő ágazat, és abban biztosak lehetünk, hogy ezzel közel sincs vége.

Természetesen egy budai villa nyomtatása nem egy óráig tart. A fentiekben említett esetben, a tervezéstől az elkészítésig egy napnak kell eltelnie mire használható épületet tudnak létrehozni. Ez önmagában dicséretes és lenyűgöző teljesítmény, viszont a Winsun vállalat még egy meglehetősen pozitív tulajdonságot is felsorakoztat a gyártási folyamat mellé.

A kinyomtatott házakat olyan szegényebb régiókba szeretnék eljuttatni, ahol nincs elég pénz ház építésre. Remélem engem is mihamarabb megkeresnek.

Hazukashi-House-4.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr386730633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása