Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2015.05.14. 13:29

Vízteszt II. rész – milyen vízzel kellemesebb a fürdés?

A keményvízhez viszonyítva, a lágyvíz, alacsony ásványianyagtartalommal rendelkezik. Ennél fogva, a tapasztalatok szerint, íztelenebb, kevesebb benne az ásványi anyag, de jobban bánik a mosott ruhákkal (pl. puhább ruhák), jobban oldja a mosó-, tisztítószereket (pl. kevesebb tisztítószer fogy), óvja a vízzel működő eszközöket (nem rakódik le a mosó- kávéfőzőgépekben, bojlerekben, fűtésrendszerben stb.). A kozmetikai cégek, mesterfodrászok és a vízkezelő készülékállítása szerint a lágyvíz pozitív jelenségei a hajnál és a bőrnél is megfigyelhetők.

zuhanyzik.jpg

 

Zuhanyzás lágy vízben

Ezt mi is szerettük volna megtapasztalni, de többszöri nekifutásra sem találtunk olyan tulajdonost, aki beengedett volna a fürdőszobájába egy tesztelés erejéig. Aztán szereztünk egy használt készüléket, (ezt a BWT Hungária jóvoltából kaptuk meg, egy tesztnapra), de senki nem engedte meg hogy beszereljük hozzá. A gond ott oldódott meg, amikor egy csinos kolléganő jelezte, hogy szívesen megfürdene lágyvízben bárhol és bármikor. Innentől szebbnél szebb fürdőszobák között válogathattunk. Végülis ki ne szeretné ha idegen, fiatal csajok tusolnának a fürdőszobájában.

A zuhanyzás két etápban zajlott.
Egyszer a normál vízben pancsoltunk (keményvíz 26 nk), majd beszereltük a vízlágyító berendezést és letusoltunk az ÁNTSZ által engedélyezett leglágyabb vízben is (6 nk).

b.JPG

Ez egy nagyon szerencsés szituációnak számít, mert mint kiderült, akkor érezhető a kontraszt, ha szélsőséges a két számadat. A tapasztaltabbak szerint egy 13-as és egy 18-as keménységi fokú (keménységi táblázatot lásd lentebb) víztesztnek nem lett volna érezhető eredménye.

Észrevételeink:
1. Zuhanyzás közben nem nagyon érezni a különbséget. Előfordulhat, hogy ez attól is függ, hogy milyen zsíros a bőröd, vagy hogy milyen tusfürdőt használsz. (Mi tusfürdő nélkül teszteltünk).
2. Törülközésnél, száradás után érezhető a különbség.
Például keményvízes tusolás után jól esett volna egy kis testápoló, míg a lágyvizes zuhanyzásnál ez az érzés elmaradt.

vagyis
3. Keményvíznél zuhanyzás után:
- alacsonyabb komfortérzet
- viszketőbb, szárazabb bőr volt tapasztalható.
4. Lágyvíznél zuhanyzás után:
- komfortosabb érzet
- selymesebb bőrérzet volt tapasztalható.

Mivel a készülék beszerelésével sok idő elment, a hajmosás sajnos elmaradt. Így az, hogy lágyabb lesz-e a haj a lágyvízes hajmosás esetén, sajnos most sem tudjuk. Ami kiderült, hogy lágyvizes fürdés jobb komfortérzetet biztosít, és a bőrt nem szárítja úgy ki, mint a keményvíz.

Egy dermatológus és egy vízkezelő szakember kérésére ideírom: a keményvíz nem egészségtelen, vagy ártalmas. A vízművek az országban kifejezetten jó vizet szolgáltat, és a fent leírt tapasztalatok, csupán komfortérzettel hozhatók összefüggésbe.

Ha valaki gerjed, a zuhanyzó lányokra, akkor a víztesztet ezen a linken tudja elérni (a videó 15. percénél találod).

Budapesti vízteszt-túra

A projekt ezen része simán ment. Azontúl, hogy a túra felemésztette az egész vasárnapunkat, (vagy hogy Csepelen, a helyi ivóban, szúrósabb szemmel adták át a vizet mint a Várnegyedben), sikerült a város nagy részét bejárnunk, és elvégeznünk egy maszek, amatőr mérést. A teszthez vízkeménység-mérő tesztcsíkokat, műanyag poharat, és a kerület vizeit használtuk (kút, ivókút, vendéglátóegység normál csapvize). Az eredmény az alábbiakban olvasható:

08_orszag.JPG

I. kerület: >14 0D - kemény víz
III. kerület: >14 0D - kemény víz
IV. kerület: >14 0D - kemény víz
V. kerület: >4 0D - lágy víz
IX. kerület: >14 0D - kemény víz
X. kerület: >7-14 0D - közepes, kemény víz
XI. kerület: >14 0D - kemény víz
XIII. kerület: >14 0D - kemény víz
XIV. kerület: >21 0D - nagyon kemény
XIX. kerület: >14 0D - kemény víz
XX. kerület: >21 0D - nagyon kemény
XXI. kerület: >21 0D - nagyon kemény

Az adatokból látszik, hogy komolyabb különbség nincs a fővárosi csapvizek között. A teszt ilyenformán nem lett túl izgalmas. Az érdekességi faktor inkább az volt, hogy estére nem sikerült bejárnunk az összes kerületet, másrészt hogy az Országház környékén mért vizek mind brutálisan lágyak voltak – ellentétben a többi kerülettel. Erre azóta sem találtunk magyarázatot. Aki tudja, kérjük írja meg.

A vízművek (jóval profibb) adatait ezen a linken nézhetitek meg.

Hasznos infók:
- Magyarországon a vízművek kifejezetten jó vizet szolgáltat.
- Az ország nagy részén (az alföld kivételével) közepesen kemény és kemény a víz (ahogyan a fővárosban is.).
- A lágyvíz tartalmatlan, de kíméli a berendezéseinket (mosógép, bojler nem lesz viköves).
- A keményvíz finom, és tartalmas (de a vízzel működő berendezéseinknek árthat).
- 18 nk vizkeménységű az ami optimális fogyasztásra, de 35 nk-ig fogyasztásra alkalmas a víz.
- A kávétesztet az ötödik kerületben mértük, ott 20-as keménységű volt a csap víz.
- A vizkeménységet általában keménységi fokban adjuk meg:
0-4 nagyon lágy
4-8 lágy
8-18 közepesen kemény
18-30 kemény
30 < nagyon kemény a víz
- emberi fogyasztásra a ~18-20 környékit ajánlják.
- 35-ig emberi fogyasztásra alkalmas.


 A vízteszt első részéért kattints ide.

szerző: VGF Otthon        

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr807458728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huracan1 2015.05.14. 23:16:39

Mivel elmaradt a hajmosós teszt, és hogy ne kelljen hülyén meghalnia senkinek, elárulom a nagy titkot. :-P A lágy vízben való hajmosástól a haj sokkal puhább, lágyabb, jobban formázható, formatartóbb lesz. Én igen kényes vagyok a hajamra, sokat babrálok vele, ez a nünükém. És én mondom nektek, hogy katasztrófa a kemény vízben való hajmosás utáni procedúra, napokig depis vagyok, ha valamiért kemény víz van csak kéznél a hajmosáshoz. Aláírom, hogy az átlagnál háklisabb vagyok a hajamra, de tény, hogy összehasonlíthatatlan a haj lágy és kemény víz esetén. :-)
süti beállítások módosítása