Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2014.09.22. 11:51

Építsd meg a saját üvegházadat!

A zöldség és gyümölcstermesztés a téli hónapokban mindig egy problémás dolog szokott lenni a hidegebb éghajlattal rendelkező országokban, mint nálunk is, Magyarországon. Az üvegház ezt a problémát orvosolja, meleget biztosít a növények számára a hideg téli napokon is, bár ennek kiépítése igen költséges művelet. 

interiro.jpg

 

Az amerikai, Benson Intézet nemrégiben kiadott egy könnyen követhető útmutatót, melyben leírja, hogyan tudunk egy saját otthoni üvegházat építeni méghozzá baráti áron. A szerkezet neve walipini amely indián nyelven meleg helyet jelent. A walipini valójában egy föld-alatti üvegház, így lehetővé teszi, hogy egész évben zöldséget illetve gyümölcsöt termesszünk.

A walipini a passzív napenergiát használja fűtésként, amit a föld magában tart. A ház téglalap alakú építmény és a földbe ásott gödörben kell elhelyezni. A lyuk 6-8 méter mélységet igényel, melyet műanyag burkolattal kell bevonni. A téglalap hosszabb oldalának kell szembe néznie a téli napsugaraknak, a rövidebb oldalak mentén a falnak eltérő nagyságúnak kell lenni a napsugarak beesési szöge miatt, így teremtve meg a maximális eregiafelhasználhatóságot. Az üvegház teteje egy duplarétegű műanyag tető mely két funkciót is ellát: védi a növényeket, illetve bent tartja a hőt az üvegházban.

solst2.png

Működése: lezárjuk az üvegházunkat a tetőszerkezetünkkel, ezzel egy úgynevezett légszigetelést hozunk létre. Ennek köszönhetően ez csapdába ejti a nap melegét, ezzel megnöveli a walipini belső hőmérsékletét és a házban tartja azt.

solsice.png

Mivel a föld alatt helyezkedik el az üvegház, kihasználja a föld hőtárolási tulajdonságát, ennek köszönhetően sokkal kevesebb energia szükséges a felmelegítéséhez, mint egy hagyományos üvegháznak. A szerkezetet természeteses vízállóvá kell tenni és rendszeres szellőztetést is igényel. Ezen kívül megfelelő vízelvezető rendszer is szükséges és figyelni kell a napsugarak ideális beesési szögére is.

vent.png

hillcutaway.png

drain.png

A Benson intézet épített egy ilyen üvegházat, és az összköltség 300$ volt, ami kb. 70 000Ft.

szerző: VGF Otthon     Címkék: megoldás otthon   

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr506719117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt vagyok 2014.09.23. 09:15:11

Az eredeti cikk 6-8 láb(!) mélységet ír, ami 1,9-2,4 méternek felel meg. Az ötlet maga érdekes és talán valóban járható út a mi szélességi körünkön is.

Remol 2014.09.23. 12:12:53

de nem számol a talajvízzel.
egy esősebb időszak után tocsogni fog bent minden

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2014.09.24. 08:36:09

A hőszigetelésre is alkalmas kétrétegű polikarbonát lap magában ~3eFt/négyzetméter, a tartószerkezete majd' ugyanannyi. A talajvízzel valóban tervezni kell, ha a nyugalmi szintje közelebb van a növényház aljához, mint 1 m, szigetelni kell (horror költség), de egy "zsompot" (gödröt) mindenhol ki kell ásni és kibetonozni v. lesüllyeszteni egy hordót, és abba egy automatikus vezérlésű búvárszivattyút kell tartani. Ugyancsak meg kell oldani a lejárót és az ajtót is, valamint májustól szeptemberig a szabályozható árnyékolást. Homokban körbe is kell falazni.
A cikk újdonságértéke csupán a "félereszes" megoldás, hasonló rendszerű sátortetős növényházak nálunk már a XIX. században is létesültek. A hideg telek kivédésére sok helyen az egyik végén volt egy tüzelő-akna, a középső művelőút alja téglából rakott ún. fekvőkémény volt, és a másik végén egy 3-6 m-es függőleges kémény húzta ki a szinte teljesen lehűlt füstöt. A középső művelőútra azért is szükség volt, mert a hazai (európai) rendszerekben nem csak a járó szinten, hanem több szinten, emeletes asztalokon, mozgatható tálcákon folyt úgy az árutermelés(virág, saláta, retek, zöldhagyma), mint a fóliasátrakba és/vagy szabadföldbe szánt palánták nevelése. A fűtőolaj és a földgáz elterjedése, relatíve alacsony ára szorította ki ezeket a rendszereket.
Összefoglalva: Nálunk ettől lényegesen nagyobbak a létesítési költségek, de ha valami újrahasznosítást is be lehet vetni (pl. bontott ablaktáblák), nagyon hamar megtérülhet. Sajnálom, hogy ez a szemlézés sem az eredeti cikk linkjét, sem a méretezést nem tartalmazza.
süti beállítások módosítása