Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2015.01.20. 13:59

Gravitációs lámpa - Csinálj többet kevesebből!

Új képviselője van a megújuló energiaforrás újrahasznosításának. Az úgynevezett GravityLight a gravitációs mezőt használja ki az izzó feltöltésére, miközben egy adott mennyiségű súllyal terheljük az égő érzékelőjét.

01_8.jpg

Maga az ötlet már régóta megfogalmazódott a kitalálók fejében, de nem volt kutatásaikra elég fedezet. Most egy felhívást indítottak, ahol adományokat várnak, hogy ezt a technológiát kellőképpen kikutathassák, és gyártási sorra tegyék őket. Elsődleges céljuk 1000 ilyen gravitációs mezőn alapuló motorlámpát legyártani.

Elsősorban a szegényebb országokba szánják a készüléket, mint Afrika országai, vagy India nyomornegyedeibe. A cég célja továbbá az, hogy tömeggyártásuk során ne lépje át, az eddig elért 5$-os kitermelési összeghatárt.

05_3.jpg

GravityLight VS Napelemes Világítás

Egy általánosan elterjedt vélemény szerint, a napenergia lehet a fejlődő országok elsődleges megújuló energiaforrása. Ám néhány szakértő szerint ez egy kicsit összetettebb kérdés. A napelemek működéséhez napfény szükséges. Ezt el kell tárolni egy akkumulátorban estére, amikor a napfény már nem elérhető. Valamint a tárolt energia mennyisége függ a panel, akkumulátor nagyságától, illetve a nappalok hosszától. Emellett végső elterjedése kétséges, mivel igen költséges beruházás.

03_7.jpg

A GravityLight azonban, csupán 3 másodpercre van szüksége ahhoz, hogy félórányi energiát eltároljon a kb. 9kg-os nehezék által gyakorlott fokozott gravitációs erőnek köszönhetően. Ez a folyamat megismételhető bármikor, hőmérséklettől vagy napszaktól függetlenül. Nincsenek fenntartási költségei, nem kerül sok százezer forintba a megvásárlása, az 5$ után már csak élveznünk kell a GravityLight áltat nyújtott fény erejét.

Elhelyezés

Bármely olyan helyre rakhatod, ami elbírja a 9 kg-os, a lámpa feltöltésére használatos súlyt. Nem árt neki a hőmérsékletváltozás, vagy az esővíz sem. Ideális hely lehet számára egy kinti fészer, de akár egy konyhai spájz is. 

Hogy képes lesz-e elterjedni ez a technológia, és ezzel komoly bajba hozva a napelemeket gyártó cégeket, vagy elbukik a projekt, az majd kiderült. Az viszont tény hogy új megközelítésbe helyezte a zöld energia fogalmát.

02_7.jpg

 

szerző: VGF Otthon     Címkék: tech kütyü világítástechnika megujuló   

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr877091617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.01.20. 22:37:06

feltalálták a spanyolviaszt...akarom mondani a felhúzós ingaórát :)

¿Qué tapas hay? 2015.01.20. 23:07:12

Az ötlet pofonegyszerű, inkább a mechanikus áttétel megalkotása lehetett a kihívás. Először zöldségnek tűnt, de egy 9 kg-os tömeg 1,8 m-es leeresztése az 158 J energia. Ha igaz, ami a termék honlapján van, akkor ez tényleg 25-30 percig hajtja a kis LED-et. Ha a 13,2 cd fényerősség is igaz, akkor kb. 80 lm fényáram félgömbformában. Egy erős kocsigyertya, vagy egy gyengébb petróleumlámpa.

Jópofa ötlet, kár, hogy a poszt szövege - vélhetően a rossz fordítás miatt - elképesztő marhaság.

zdyzs 2015.01.21. 03:16:07

@peter3374: Neked nagy marhaságnak tűnhet a 24 órában elektromos energiával ellátott kényelmes otthonodban az internet előtt ülve. Ha egy elektromos áram nélküli falusi putriban tengődnél 7 másik testvéreddel együtt, akkor lehet, hogy ez a lámpa adna neked annyi fényt, hogy el tudd végezni az általános iskolát. Nekik egészen biztosan nem marhaságnak fog tűnni.
Az ötlet valóban pofon egyszerű, ettől még nem lesz hülyeség. Sőt, a világ lakosságának egy jelentős részének hatalmas előrelépés lesz.
süti beállítások módosítása