Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2015.02.09. 13:51

A wc újbóli feltalálása

Egy svájci kutatóintézet kifejlesztett egy újfajta módszert, melynek köszönhetően alapjában változik meg az elképzelésünk a mindenki által imádott, fesztiválokról el nem maradható kellékéről, a Toi-toi budiról.

Természetesen a feltalálócsoportnak hasznosabb célok lebegtek a szemeik előtt. Elmondásuk szerint létre akartak hozni egy olyan mellékhelyiséget, amely a szegényebb országokban is jól hasznosítható. Külön pozitívum a szennyvízelvezetés megoldása. Ez az illemhely képes különválasztani az emberi salakanyagot, a foszfort és a növények számára szükséges tápanyagot, mindezt anélkül, hogy szennyvízhálózatra lenne kötve. A találmány a Blue Diversion nevet kapta, amely utal működésének céljára.

toilet1.jpg

Működése

Szétválasztja a vizeletet a széklettől, és külön erre épített tartályokban tárolja. Majd ha ezt megtette, az öblítésből és a kézmosásból nyert vizet hozzáadja. A gravitációt használja fel a kórokozók eltávolítására, miközben egy speciális membránon átszűri a vizet. Ezután napenergiával működtetett elektrolízissel klórozza a vizet a megfelelő mennyiségben.

toilet2.jpg

Ehhez a folyamathoz mindössze 11,5W energia szükséges, miközben a napelemei 60W-ot termelnek ki, tehát elképzelhetetlen a folyamat megszakadása az energiahiány miatt.

A szétválasztott anyagokat tároló speciális tartályokat elszállítják egy erre szakosodott feldolgozóüzembe, ahol foszfort és növényi tápot állítanak elő belőle.

toilet3.jpg

Már készül az új prototípus, Autarky Toilet néven, ami a helyszínen, a tartályban maga állítja elő a foszfort és a növénytápot. A vizeletből történő foszfor kiválasztást már megoldották, most a széklet feldolgozásra keresik a megoldást.

szerző: VGF Otthon     Címkék: megoldás víztisztítás megujuló   

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr87155081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.02.10. 05:58:21

más pisijével kezet mosni... hát érdekes

G®eg_W 2015.02.10. 17:01:34

@laptop szerviz: Amiről nem tudsz , az most sem zavar ......
süti beállítások módosítása