Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2015.06.29. 14:40

Két nap alatt épít fel egy házat egy robot!

Két nap alatt épít fel egy szerkezetkész házat Hadrianus, az ausztrál mérnökök által kifejlesztett kőművesrobot.

home-builders-carney.jpg

Ausztráliában évente körülbelül 2 milliárd téglát gyártanak, ám egyre kevesebb az építőipari szakmunkás, mivel a fiatalokat kevéssé vonzza a nehéz kőművesmesterség. A szakemberhiány miatt kezdte foglalkoztatni Mark Pivac perthi mérnököt a kőművesmunka teljes gépesítésének gondolata - idézte a Perth Now helyi online lapot a The Independent.

A robot a Britannia római provincia határát jelölő Hadrianus-fal után a Hadrianus nevet kapta. A "kőműves", mielőtt ténylegesen munkához látna, a CAD (computer-aided design) 3D-s számítógépes tervezőrendszer segítségével elkészíti a ház szerkezetének sémáját, amelyben meghatározza minden egyes tégla helyét, majd kidolgozza az építkezés részletes programját, a munkálatok sorrendjét.

Hadrianus 28 méteres teleszkópos robotkarjával keni a maltert, rakja a téglát, készíti elő a fali vezetékek helyét, s eközben folyamatosan szkenneli a megépült részeket, hogy minden a tervek szerint halad-e.

A kőművesrobot szünet nélkül, napi 24 órában, az év 365 napján képes dolgozni. Óránként ezer téglát épít be a falakba, egy szerkezetkész ház felhúzása körülbelül két napot vesz igénybe, évente átlagosan másfélszáz épületet tud felépíteni. A tervező most Hadrianus piaci értékesítésén dolgozik.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr657582910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zak 2015.06.30. 11:44:22

Link valami helyre, ahol részletes leírás van?

Spacecake 2015.06.30. 12:22:02

ez igy egy vicc ez a poszt...

Doline 2015.06.30. 13:06:50

Mint építőipari kivitelező érdekelt volna jobban a téma, ezért rágugliztam.

A cikket egy az egyben innen lopta a "szerző": sg.hu/cikkek/113274/ket-nap-alatt-epit-fel-egy-hazat-hadrianus-a-komuvesrobot

Az összes linket és hivatkozást kiszedte belőle, a képeket lecserélte egy a témához abszolút nem kapcsolódó random valamire (zsaluzott betonpillérek és födém van rajta az egész cikk alapját adó téglás házak helyett...)

Szívesen értekeznék magáról a gépről, de ez a "blog" nem érdemli meg, hogy tartalmas komment is legyen rajta.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2015.07.01. 13:22:59

A helyes kutatási irány -> gyartastrend.hu -> www.fastbrickrobotics.net

De ez csak egy elképzelés!
süti beállítások módosítása