Facebook oldaldoboz

KOMMENTSAROK

2015.11.30. 09:58

Gáztűzhely kontra villanytűzhely

Manapság egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy a konyhába gáztűzhely vagy elektromos tűzhely legyen beépítve. Biztonsági, komfort- és anyagi szempontok vetélkednek egymással, és nem könnyű a döntés.

Gáztűzhelyek

A korábbi gáztűzhelyeknél csak nagyláng vagy takarékláng volt, és nem volt égésbiztosítójuk sem. Az új gáztűzhelyek teljesítménye már fokozatmentesen állítható a legkisebb és legnagyobb érték között, valamint van égésbiztosítójuk, s így biztonságosak. A sütőjük is komoly fejlődésen ment keresztül, de sajnos még mindig nem teljesen tökéletes. Sütésnél nem egyenletes a sütőben a hőmérséklet, emiatt nem lesz teljesen tökéletes a sütött élelmiszer, ezért nagyon sok gyártó már elektromos sütővel gyártja a gáztűzhelyeket.

1. ábra: A korábbi gáztűzhelyeknél csak nagyláng vagy takarékláng volt, és nem volt égésbiztosítójuk sem.
 

A gáztűzhelyek elhelyezésének szabályairól itt található még több információ.

Villanytűzhelyek

A gáztűzhely melletti érvek között szerepel, hogy olcsóbb az üzemeltetése, mint az elektromos tűzhelyeké, valamint gyorsabban lehet vele főzni. Sokáig igaz volt ez az érvelés, de ma már egyre kevésbé az. Az elektromos tűzhelyek kezdetben vaslaposak voltak, amelyek nagyon lassan melegedtek fel, nagy volt a hővesz-teségük, viszont sokáig tartották még a hőt kikapcsolás után is. A tapasztalt háziasszonyok ezt a maradék hőt ki tudták használni, és a főzés vége előtt lekapcsolták az áramot.

A villanytűzhelyeknél is óriási a fejlődés, nem csak a gáztűzhelyeknél. Kifejlesztették a kerámialapos tűzhelyeket, melyek lényegesen gyorsabban melegednek fel, mint vaslapos elődeik – viszont kevesebb hőt képesek tárolni. Az energiafelhasználásuk is kisebb, mint a vaslaposoké.

Az igazi áttörést az indukciós tűzhelyek jelentették. Míg az előbbi elektromos tűzhelyeknél ellenállás volt a hőfejlesztő, az indukciósoknál mágneses indukció hozza létre a hőfejlődést. Ez az indukció csak olyan edényekben alakul ki, melyek mágnesezhetők. Az indukciós tűhelyeknél nem melegszik fel a főzőlap, mert a hő magában az edényben képződik, emiatt maradék hője sincs. Érdekesség, hogy még a régi, nagyanyáink által használt zománcozott lábasok is mágnesezhetők, így indukciós tűzhelyen használhatók.
 

Választás

Nézzük most az eredeti kérdést, hogy melyiket érdemesebb használni. A szakmai érvek felsorolása előtt egy emocionális: sokat számít a szubjektív érzés, mert aki megszokta valamelyik tűzhelyt, az leginkább ahhoz ragaszkodik. És akkor most megpróbálok néhány dologra rávilágítani, hogy a hezitálóknak segítsek a döntésben.
 

Tisztítás

Tisztántarthatóság tekintetében a legrosszabb a gáztűzhely. A magas hőmérsékletű, nyílt lángú égés miatt könnyen odaégnek a szennyeződések, sőt a kifutott étel az égők kiömlőnyílásait szűkítheti, vagy akár teljesen eltömítheti. Ilyenkor megváltozhat a láng színe, ami a tökéletlen égésre utal, Ilyen esetben rengeteg gáz megy veszendőbe, sőt szén-monoxid (alattomos gyilkos) is képződhet. A gáz kiáramlási sebessége is megnövekedhet a kisebb kiömlőnyílás miatt, ami lángleszakadást okozhat.

A gáztűzhelynél jobban tisztítható a vaslapos villanytűzhely, bár itt is magas a lap hőmérséklete, vagyis könnyebben odaég a szennyeződés. A kerámialapos tűzhely tisztántartása viszont nagyon egyszerű, mert a sima felület miatt könnyű a takarítása. Itt csak meg kell várni, amíg lehűl a lap, hogy ne szenvedjünk égési sérüléseket. A legegyszerűbb az indukciós lapokat takarítani, mert nem magas a hőmérsékletük, s a felületük ugyanolyan sima, mint a kerámialaposaké.
 

2. ábra: Az új gáztűzhelyek teljesítménye már fokozatmentesen  állítható a legkisebb és legnagyobb érték között,  valamint van égésbiztosítójuk, s így biztonságosak.

Szabályozás

Szabályozhatóság tekintetében ugyanaz a sorrend, mint a tisztántarthatóságnál. A gáztűzhelynél ég oda a legkönnyebben az étel, s a hőmérséklet beállítása nagy tapasztalatot igényel. A vaslapos tűzhelynél már kicsivel jobban lehet beállítani a kívánt hőmérsékletet, de a kerámialapos és indukciós lapoknál ez pofonegyszerű. Ezek a tűzhelyek automatikusan szabályozzák a beállított hőmérsékletet. Az elektromos tűzhelyeknél időbeállítás is lehetséges.
 

Biztonság

Biztonság szempontjából ugyanaz a sorrend, mint az előző két „versenyszámnál”. Gáztűzhelynél fennáll a tűzveszély, és égési sérüléseket is könnyen lehet szenvedni. A régi, de még mindig üzemelő, égésbiztosítás nélküli tűzhelynél a kifutó étel elolthatja a lángot, s ilyenkor ömölhet a gáz. A vaslapos tűzhelynél a tűzveszély lényegesen kisebb az előzőnél, de égési sérüléseket itt is lehet szerezni. A kerámialaposnál az égési sérülések kockázata a legkisebb. Indukciós tűzhelynél a szinte hideg lap miatt égési sérülés veszélye nem áll fenn. Ennél a tűzhelynél nincs olyan veszély, hogy a kisgyerek tudatlanságból bekapcsolja, mert ha nincs lábas rajta, akkor nem fog beindulni, nem jön létre indukált áram. (Nem igazán mérhető, de bizonyos, hogy a gáztűzhely a lakótér levegőminőségét rontja, mivel annak oxigénjét használja, és cserében égésterméket juttat vissza oda. A szén-monoxid és az egyéb anyagok káros hatása egyszerű fejfájástól a halálos CO-mérgezésig terjedhet. A szerk.)
 

Gyorsaság

A melegítési időt nézve a gáztűzhely már nem áll az első helyen, ugyanis az indukciós tűzhely kicsivel gyorsabban melegíti fel az ételt. A kerámialapos lassabban melegít, s a leglassabb a vaslapos tűzhely.

Ár

A bekerülési költséget tekintve a gáztűzhely 50 000 Ft-tól kapható, de szükséges hozzá még több dolog. Minimum páraelszívó és légbevezető kell, de vannak gázszolgáltatók, ahol ennél még több minden szükséges, például mágnesszelep a gázvezetékbe, áramlásérzékelő a páraelszívó vezetékébe, reteszelési, valamint légtechnikai bemérési jegyzőkönyv. Mindezek akár 130 000 Ft többletköltséget is jelenthetnek, azaz összesen 180 000 Ft-nál kezdődik a gáztűzhely bekerülése.

A villanytűzhelyek ára 60 000 Ft-nál kezdődik, és a tudásuktól függően akár 250 000 Ft is lehet. Számolni kell azzal, hogy az elektromos hálózatot esetleg bővíteni kell. Ha 1 fázis áll rendelkezésre, akkor szükség van 32 A erősségű kismegszakítóra, 3 fázis esetén pedig 3×16 A kell. Indukciós tűzhelynél elegendő 1 fázisnál 25 A, illetve 3 fázisnál 3×10 A. Sajnos erre nem tudok árat becsülni, mert ez a hálózat kiépítettségétől függ.
 

Üzemeltetés

Üzemeltetési költség tekintetében a vaslapos tűzhely a legrosszabb, mert az igényli a legtöbb villamos energiát. A vaslapos tűzhely 60-65%-os hatásfokkal üzemel. A befektetett energiának 50-55%-át hasznosítja a gáztűzhely (a használt lábas nagyságától függ, hogy mennyi hő megy ki alóla). A kerámialapos tűzhely a bemenő energia 75-80%-át tudja kihasználni. A legjobb hasznosítása az indukciós tűzhelynek van, mert ez eléri a 95-97%-ot is.

Az energiaárak szolgáltatótól függően változnak: 1 m³ gáz 130-140 Ft, 1 kWh villanyáram 40-50 Ft. Ebben az állapotukban nem tudjuk összehasonlítani az árakat, de ha azt vesszük figyelembe, hogy 1 m³ gáz 9,4 kW energiát jelent, akkor a középárakat számolva a gázzal előállított 1 kW 14,36 Ft, a villanyos pedig 45 Ft. Kerekítve 1 kW háromszor annyiba kerül villanynál, mint gáznál.

Az előző hatásfokok középértékével számolva a következő üzemeltetési költségek jönnek ki főzésnél 1 kW hasznosított energiára:
• gáztűzhely – 27,35 Ft,
• vaslapos tűzhely – 72 Ft,
• kerámialapos tűzhely – 58,06 Ft,
• indukciós tűzhely – 46,87 Ft.

Ha csak az üzemeltetési költséget nézzük, akkor a legolcsóbb a gáztűzhely, de ha a bekerülést is, akkor a sokat főzőknek érdemesebb a gáztűzhelyt beépíttetni, de aki kevesebbet főz, annak célszerűbb az indukcióst választania. Aki fél a gázveszélytől, annak egyértelműen az indukciós tűzhelyet kell választania.

Forrás: VGF Szaklap.

43 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vgfotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr898126860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsírvezér 2015.11.30. 17:29:14

Szakmaiság level 99:
"Aki fél a gázveszélytől, annak egyértelműen az indukciós tűzhelyet kell választania"
Tán még oda írhattad volna, hogy az emberek három csoportját különböztetjük, meg
1. Aki gáztűzhelyt használ
2. Aki villanytűzhelyt
3. Minden egyébb

Nade a gáznál elfelejtettél említést tenni egy roppant kedvezőtlen jelenségről. Nevezetesen, hogy a gáz égésekor részben vizzé ég el ami gőz formájában száldogál felfelé felfelé hajtva az ételből kipárolgó zsiros gőzt is. Aztán ahol lehetősége van ott lecsapódik, és ragadós, tapintásra zsíros réteget képez. Amit nehéz eltávolítani.

lüke 2015.11.30. 17:39:50

Indukciós a relative legbiztonságosabb, és legtakarékosabb

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2015.11.30. 17:43:38

Panelek tobbsegeben gazatalany miatt egyertelmu, hogy gazzal sutnek-foznek. Nalam ettol fuggetlenul fozolap van, a sutom is villany, szepen be vannak epitve. Havi 1100 forint gazt sajnos igy is fizetjuk, mert aranytalanul sokba kerulne szuneteltetni a szolgaltatast, 5 eve hozza sem nyultam a csonkhoz. Egy otlet miatt a fozolap es lassan a suto is mar csak disznek van, amiota mindent az etelparloban keszitunk :)

KissGecihuszár 2015.11.30. 18:38:05

Először is egy "butus" kérdés; miért jó a fekete alapon fehér betűs site? Az embernek kiégnek a szemei és még az olvasást követő 10. percben is látási problémái vannak a fehér betűk miatt.
Ami a dolog szakmai részét illeti; nem kérdés, hogy a gáztűzhely vs. mai KORSZERŰ villanytűzhely meccset már kb. 10-15 éve megnyerte a villanytűzhely, még akkor is -mint azt amúgy helyesen írod, hogy a villanytűzhelyek 99%-át általában 3 fázisra KELL kötni, különben egy permanens szopórollerezés lesz az 1 fázisú megtáplálás miatti terhelés kizárás, azaz egyidejűleg max 2 főzőlap, vagy 1 közepes teljesítményű főzőlap + sütő kombó lesz a realitás. Ahol csak 1 fázis van és szeretnének villanytűzhelyet, ott 1. lépésben meg kell igényelni -ha eddig nem állt rendelkezésre- az "alanyi jogon járó" max. 32A-es csatlakozási Amperértéket, majd ezt követően célszerű átépítteni a mérőhelyet min. 3x16A-re, s így csak a 32 és a 48A közti HFH-t (hálózatfejlesztési sarc) kell kicsengetni -momentán még, lehet hogy jövőre 50%-al csökkentik, amiről már egy ideje szó van-, mely 3600.- Ft/A?! Amennyiben valakinek több nagyobb teljesítményű háztartási gépe, egyéb hőfejlesztő berendezései vannak, akkor javaslom, hogy min. 3x20A-re bővíttessen, különben gyakori lesz a főbiztosító kismegszakítók visszakapcsolgatása, ami abban az esetben lehet szar, ha a mérő szabad téren van és a téli hideg estén kell kicsoszogni, mert rendszerint akkor kapcsol le, hiszen ilyenkor keletkezik az egyidejű használatokból eredő túlterhelés.

reeingre 2015.11.30. 19:37:32

Hússütésre, grillezésre a nyílt láng a legalkalmasabb, illetve bármilyen serpenyőben sütésre. Nem véletlen, hogy a profi konyhák is gázt használnak elektromos sütővel kiegészítve. Ezt is érdemes figyelembe venni

halaloszto 2015.11.30. 19:44:23

olyan értelmetlen szintre emelték a gáztűzhelyyel kapcsolatos biztonságot, hogy agyatlan baromnak, önsorsrontó mániákus hülyének kell lenni hogy valaki gáztűzhelyet szereltessen fel.

elszívó, reteszelés, légbeejtő, 2 vagy 5 évente felülvizsgálat, gázterv, üzembehelyezés. nem is tudom, az aktuális szabályzat szerint lehet olyan konyhát csinálni ahol nincs egy bazi gázcső meg kék csap a szép csempe előtt?

ehhez képest az ember vesz egy főzőlapot, a bútoros beteszi a bútorba, a villanyszerelő beköti, és 10-20 évre el van felejtve.

Vajk

Zed is not dead yet 2015.11.30. 20:05:02

Arról nem is beszélve, hogy a gázsütőben gyakorlatilag a gáz égéstermékeiben pácolod a kaját.

Az is téma hogy a gáz minősége, nyomása, tisztasága sok helyen városi környezetben is eléggé bizonytalan, miközben a gázművek szerint mindig minden tökéletesen rendben van (és a gázláng ránézésre nem olyan színű, adott mennyiségű víz hol sokkal lassabban forr fel, hol nem, stb). A villany viszont elég szűk határok között kell "megfeleljen", mivel ha csak kicsit is nem stimmelne, a villamos készülékek egyáltalán nem működnének.

2015.11.30. 21:33:59

Olvasván a cikket, és a kommentkeket, könnyen dobálózunk a kismegszakítók csereberéjével, elműs bővítéssel, csak azon valahogy elsiklik mindenki, hogy a régi kismegszakítók nagyobbra cserélésével még távolról sem vagyunk beljebb. A kismegszakító egyik fő feladata, hogy a vezetékeinkre káros mértékű áramerősség ne folyhasson, tehát ha automatát cserélünk, akkor előtte illik leelenőrizni mi újság a vezetékekkel. Anyag, keresztmetszet, kötések. És cserélni ha szükséges. Ez a része bizony borsos tud lenni, és esetenként a fél lakás/ház szétvésésével lehet abszolválni.

A másik amit hiányolok a cikkből, a kombinált tűzhelyek. Nekünk pl; ez van, szerintem jó kompromisszum, megelégedéssel használjuk pár éve. A sütő rész elektromos, a platnik gázzal üzemelnek. Ideális választás ahol 1 fázis elérhető, és a vezetékek alkalmasak a 16A továbbítására. (D=2,5mm Cu)

halaloszto 2015.11.30. 21:37:14

@Jankove: kismegszakítót cserél egy villanyszerelő. ha kell, vezetéket is cserél. nem kell hozzá tervező, tervfelülvizsgáló, meós, nem kell hozzá levenni a villanyórát. kész van egy nap alatt.

Vajk

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.11.30. 21:38:27

Mindenkinek ajánlom az indukciósat. Gyors, nagyon szeretem.

KissGecihuszár 2015.11.30. 22:02:55

@Jankove: Elnézést, én az általad leírt valóban életbevágóan fontos feltételeket egyfajta evidenciának vettem, mármint hogy a méretlen kábel min 16mm2-es, a mért pedig Alu vezető esetén dettó 16, míg Cu vezető esetén min 10-es, illetve a mért főelosztó már korszerű, hasonlóan a benne elhelyezkedő kismegszakítókkal, Fi-relével, egyéb kapcsolókkal, kontaktorokkal egyetemben, hogy most a "C" lépcsőfokú túlfeszvédelmi filterről már ne is beszéljek. Egyetértek abban is, hogy egy kb. 10-12kW-os vill tűzhelyet nem lehet ám akármilyen szétcseszett, lepukkant mért hálózatra rápakolni, még akkor sem, ha a 3 fázis megvan, mert ez a feltétel önmagában édes kevés!

Kopasz Szuzukis 2015.11.30. 22:16:31

@halaloszto: Hol élsz TE? Mikor cseréltettél utoljára mérőórát, kismegszakítót?
Én 2010-ben. Az új szabályozás szerint kötelező a villanyórát átlátszó fedelű, szabványos dobozba építeni. Ez alákell elhelyezni a szintén átlátszó fedelű kötődobozt, ami a kismegszakitókat tartalmazza. Persze, engedélyeztetni kell, és csakis és kizárólag tanúsítvánnyal rendelkező villanyszerelő végezheti.
Ez a "mutatvány" nekem 135000 Ft-ba került.
Aztán: a legtöbb házgyári panelllakás, vagy a tömb beépítésű lakótelepi lakás MTK falkábellel van bevezetékelve. Ezekben bizony bontással jár a kábelcsere.

2015.11.30. 22:17:13

@halaloszto: Esete válogatja :) Láttad volna nálunk milyen védőcsövek voltak a falban. A szabvány nagyon jól leírja hol, milyen védőcsöveket kell használni, azok hányszor kanyarodhatnak két kötődoboz között, hány vezetéket tartalmazhatnak, stb. Dehát a szabvány ugye azért van hogy ne tartsuk be. Órákat mesélhetnék az elfalazott kötődobozokról, amelyeket meg kellett keresni, és ki kellett bontani a falból. Egy csomó védőcsövet ki kellett vésni, és cserélni nagyobb keresztmetszetűre, mert egyszerűen nem ment át a behúzószalag a sok kurfli miatt. Néhol a keresztmetszet kicsi: ahol vígan elficereg 3 darab másfeles rézkábel, ott a 4mm-essel már megkínlódsz. Nem olyan egyszerű az, pláne olyan ingatlanoknál, amelyeket a helyi mekkmesterek kóklerkedték össze.

Én saját magam végeztem, de vért hánytam mire áthúztam az összes vezetéket. De tudok mondani egészen konkrét árakat is, a nagynénémnél éppen most csinálták meg, kicsivel több mint fél milla volt, a villanyhálózat korszerűsítése és elvoltak vele egy darabig. (90nm családi ház)

reeingre 2015.11.30. 22:31:42

@Kopasz Szuzukis: Panelban nem nagyon cserélsz a falban kábelt. Előző lakásomban frankón be volt öntve minden a betonba. Remekül nézett ki a sok kábelcsatorna.

halaloszto 2015.11.30. 22:50:09

@Kopasz Szuzukis: nem mtk hanem mmfal. az mtk az kábel. kerek. ne tegyél olyat falba.

jaja, ha a műveknek hozzá kell nyúlni, akkor kell az új cucc, de akkor is max félnapra leszel áram nélkül.

egy gázcsövet arrébb kell tenni mert új bútort vettél a konyhába, az több hónap szarrágás és messze nem 135ezer forint.

Vajk

lionking 2015.11.30. 23:00:58

@Kopasz Szuzukis: jó lesz az a falkábel MM falvezetéknek is :)
Ami amúgy a legtöbb esetben alu, és nagyon nem szokta meghaladni az 1mm-es kalibert
Ami nagyon gyengus

@Jankove: 16A továbbítására a másfeles rézdrót is épp elég na persze nem 100 méteren

Amúgy igen, mikor nálunk volt téma a konyha uppgrade és felújítás, akkor egy gyors fejszámolással kiszámoltam hogy mennyi lenne a 3 fázis (akkor még nem volt ez az alanyi jogos 32 A) és a külön pech a dologban az volt hogy a ház bal elején a villanyóra a jobb hátulján, totál az ellenkező oldalon, a tűz-helye :)
Na csak a belső kábel elvezetés annyiba került volna amiből 10 évig is ha nem tovább elműköd a tűzhelyünk meg a gázsütőnk
Azt most nem írnám le mi meló volt bútorba építhető gázsütőt beszerezni

lionking 2015.11.30. 23:01:57

Amúgy csak finoman de megkérdezem a cikkírót: Ki szponzorálja hogy ennyire nyomni kell az indukciós tűzhelyeket?

horex · http://horex.uw.hu/ 2015.11.30. 23:33:34

@gergo: aranytalanul sokba kerulne szuneteltetni a szolgaltatast,"

Miröl beszélsz?
Két évig szüneteltettem egy lakásban a gázt, semmibe sem került az emiles bejelentésen kívül
Évente egyszer számlázták ki az alapdíjat + ha mégis volt volt közben kevés használat.

horex · http://horex.uw.hu/ 2015.11.30. 23:41:39

Jó a blog szerkesztése. A nikkek eltünnek, fekete alapon fekete betük
www.youtube.com/watch?v=4lW40TCnUIY

agadou 2015.12.01. 01:38:47

A vas sokkal jobban vezeti a hőt mint a kerámia, következésképpen nem ez az oka annak, hogy a kerámialap előbb melegszik fel mint a vastűzhely. A kerámia lapnak nagyobb a hőkapacitása, tehát ez sem indokolja azt, hogy előbb melegszik fel vagy előbb hűl ki.

Az energia mértékegysége nem kW, hanem kWh.

A hatásfok elég csalóka kifejezés abban az értelemben, hogy az elektromos vagy kémiai energiának hány százaléka alakul hővé. Mindhárom esetben az energia 100%-a hővé alakul. A kérdés inkább az, hogy a melegítő eszköz kialakítása (az égőfej alakja, mérete, a kreámia lap mérete, a hőátadás mikéntje) következtében mennyi az egyes eszközök esetén az a hő ami nem az ételt, hanem a környezetet melegíti. A gáz esetén a legnagyobb hőveszteség a 100 Celsius foknál melegebb vizgőz égéstermék. A kondenzációs gázkazánoknál ezt a vízgőzt lecsapatják, ezzel a párolgási hőt - ami nagyon jelentős mennyiség - nem engedik a kéményen távozni. A gáztűzhelyek esetén ez a hő veszteségként jelentkezik. Ha sokkal drágább lenne a gáz akkor a mérnökök biztosan kitalálnák a gáztűzhely sokkal jobb hatásfokú változatát.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2015.12.01. 07:17:25

@horex: segitek, hogy te is megertsd. Panelben nincs egyedi meroora, hanem nm2 alapjan fizetsz. Nem sokat, a lakasom 48nm2, havi 1100 forint. Ha szuneteltetni szeretnem, akkor kijonnek, a csonkot leplombazzak maximum 5 evre, ez lenne 40 korul es a macera. Ha veglegesen meg akarom szuntetni, az 150-tol indulna es eladasnal valoszinuleg hatranybol indulnek. Amikor az elozo lakasomat arultam es fel evig nem laktunk benne, ott en is csak alapdijat tartalmazo csekket kaptam meg, mert irtam elore egy levelet.

fda 2015.12.01. 08:36:22

A szakértő cikkíró azért pár nagyon fontos részletet kifelejtett:
1. Mire akarjuk használni, grillezni nagyon jó a gáz, süteményt készíteni, aminek a recept szerint 167 fokos sütőben kell 13 percig sülnie, jobb az elektromos.
2. Ha elektromos, akkor a legjobb az indukciós, de sok edény nem működik vele együtt, ezt a költségekhez hozzá kell számolni.
3. Az elektromos bekötéseknél amperekkel dobálózik, itt ugye némelyik feltétel "ingyen" megkapható, a nagyobbik gond, hogy a hozzátartozó kiegészítők ugyanúgy nagyon drágák, akárcsak a gáznál. Vicc, hogy a cikkíró a kismegszakítók árát "nem tudja becsülni", hiszen épp ez a rész az, amit az áramszolgáltató 1 perc alatt megmond a telefonba, épp a többi kiegészítő teszi drágává. Például régi házban nem azért van 10 A biztosító, hogy én a cikken felbuzdulva 32A-ra cseréljem, mert abból könnyen nagy füstölgés lesz.
4. Használt lakásnál brutál költsége lehet, ha át akarjuk építeni az elektromos hálózatot, ugyanúgy, ha ki akarjuk építeni a gázt. Szóval nem az alapján választ az ember, ahogy a cikkíró gondolja, hogy melyik neki a szimpatikusabb, hanem hogy melyiknek van meg a feltétele. Panel 3. emeletén, ha nem volt gáz eddig, akkor "elég drága" játék lenne bevezetni...
5. Hasonlóan, aki a gáz mellett dönt, az azért teszi sok esetben, mert eleve gázzal fűt, tehát a legtöbb drága feltételen már túlvan.
6. A cikk írója, vagy idemásolója több helyen igen logikátlanuk érvel, épp az ellenkezőjét írja, mint ami logikus lenne. Például írja hogy a gáz a legolcsóbb, de ha a bekerülési költséget nézzük, akkor aki sokat főz, használjon gázt. Szerintem végig se olvasta, nem úgy, mint például én, aki elvacakoltam az életemből 5 percet erre a bugyuta kis írásra.

seahawks 2015.12.01. 09:31:53

agáztűzhely a legtakarékosabb egyértelmű. az indukciósok nagyon drágák, aki keveset főz, azoknak nem éri meg se megvenni, se használni. nem kell tapasztalt háziasszonynak lenni, hogy jól beállítsuk a gázlángot és nem ég oda könnyebben az étel sem a gáztűzhelynél.
egy hátrány avn agáztűzhelynek: ha újonnan akarsz ilyet, akkor pár tízezer ft és egy kis utánajárás, mire engedélyezik. nekem két hét alatt megoldódott, egy szellőzőt kellett beszereltetni a konyhaablakba.

_B_ 2015.12.01. 09:45:48

Ha csak csere van, mindenkinek olyan energiaellátásút érdemes venni, amilyen volt.
Amúgy villanyról gázra átállás horror, legálisan kb lehettelen kategória.
Ugyanez a helyzet új építésnél, ott is kb. csak a villany jöhet szóba.
Lakásban gázról villanyra átállás belátható időn belül intézhető, de maga a szabályos kiállás kiépíttetése (bővítés 2 v. 3 fázisra, újravezetékelés, majd a falak rendberakása) többszöröse a tűzhely árának.

Kelta6725 2015.12.01. 09:54:27

Azt sehol senki nem említi, hogy az indukciós nagy hátránya, hogy bizonyos ételeket nem lehet megcsinálni rajta..pl: nem lehet palacsintát sütni rajta..

kogabe 2015.12.01. 10:21:47

Van olyan indukciós tűzhely, ami tud PWM-el folyamatosan alacsony teljesítményt leadni? Eddig amikkel találkoztam, sima ON-OFF elvvel működtek, és hát valljuk be, ez nem egy elegáns megoldás.

Vincenzo6 2015.12.01. 10:45:24

Imádom a wokot és az ázsiai kajákat. Az nem villany-kompatibilis. A villanysűtő király, a villany főzőlap kell a ráknak. Ez már eldöntené, de... Nincs pénzem felújítani a villamos hálózatot a lakasban, hogy elbírja.

ezsolt74 2015.12.01. 10:47:15

Azért megnézném hogy egy elektromos tűzhelynél egy karácsonyi sütés-főzésnél hány Amperes hálózat kéne mind az 4 főzőlap plusz a sütő egyidejű használatához(és még nem is a nagyobb 5 lapos-al számolok) ? Szerintem Paks-ra direktben rá lehetne csatlakozni, hogy elbírja.
Én gáztűzhelyen van hogy mind a 4 -et plusz a sütőt is használom egyszerre.

ezsolt74 2015.12.01. 11:01:25

Nekem van egy indukciós lapom de nem igazán szeretem.
Azért vettük hogy nyáron ne a lakásban főzzünk a nagy melegben.
De nem igazán tetszik, az olajat melegíteni, vagy egy levest főzni még jó, de pl tejet forralni,húst sütni nem az igazi, mert nagyon könnyen odaég benne az étel.
És ne felejtsük el azt sem hogy csak vas edényeket lehet hozzá használni, nekünk pont nem voltak vas edényeink, csak alumínium, így venni kellett jó drágán , ja és a vas zománcozott edények sem olcsóbbak.
Élettani hatása meg nem túl jó, a nagyfrekvenciás tekercsek nem kevés elektromos szmogot bocsátanak ki magukból. Nem szívesen tartózkodnék a közvetlen közelében órákat.

ledo76 2015.12.01. 11:59:17

Jó az indukciós, de mivel lényegesen drágább volt hasonló tudással/minőségben mint a sima kerámialapos és hallottam hátrányairól is, ezért vettünk kerámialapost. Nem volt más választásunk, mert nem volt gáz bekötve a lakásokban (90-es években épült társasház, pedig a pincében lévő központi kazán gázzal megy), de utólag nagyon örülök. Az előző két lakásunkban gáztűzhely volt (a másodikban villanysütővel), nem érzem a hátrányát. Kicsit lassabb, bár ha rosszabb volt a gáz minősége akkor ez sem igaz, de tisztább, jobban szabályozható és 6000 forint a villanyszámla, úgy hogy 3-an vagyunk. Igaz nem főzünk minden nap, de van mosogatógép, és légkondi (amit mondjuk nagyon ritkán használunk). A sütő rész szóra sem érdemes, ott nem is opció a gáz.

Izo 2015.12.01. 12:59:02

@Kelta67: Én szoktam indukcióson palacsintát sütni, szóval butaság, hogy nem lehet. Persze ahhoz indukcióshoz alkalmas edény kell. Az meg - el kell ismerni - elég drága.

@kogabe: Nagyon jól szabályozható egy modern indukciós tűzhely. A tejbegríz simán megfő rajta állandó kevergetés nélkül, és nem ég oda. Ugyanez igaz a lekvárra. Nekem egyébként úgy tűnik, hogy (az enyém) 5-9 fokozat között PWM szabályozással működik, az alatt meg ki-be kapcsolgat, de ez a tartomány is teljesen jól használható, olyan 1-2 másodperces a frekvenciája, szóval a melegített ételen nem venni észre.

Izo 2015.12.01. 13:00:32

A nagyobb hatásfok miatt az indukciósnak kisebb az áramigénye, mint az egyéb villanytűzhelynek, így a vezetékezés sem akkora probléma.

Izo 2015.12.01. 13:04:59

@Vincenzo6: Hát igen, talán a wok az egyetlen dolog, amivel totálisan inkompatibilis a villanytűzhely.

@ezsolt74: Nem hiszem, hogy pont az indukciós lapon égnek oda jobban a dolgok, mert az összes rendszer közül ebben a legalacsonyabb a hőmérséklet.

Egyébként ha már a biztonság szóba került, az indukcióst nehezebb véletlenül bekapcsolva felejteni, mert ha leveszed az edényt, akkor automatikusan leáll.

eßemfaßom meg áll 2015.12.01. 13:18:16

@lionking: "ennyire nyomni kell az indukciós tűzhelyeket" Az fel sem merült benned, hogy az indukciós szimplán tényleg kurvajó azért "nyomják"?

eßemfaßom meg áll 2015.12.01. 13:19:03

@Kelta67: "pl: nem lehet palacsintát sütni rajta.." Miért ne lehetne? Nekem pl szokott sikerülni.

CBI 2015.12.01. 13:20:33

@kogabe: a PWM is ON-OFF elven működik

eßemfaßom meg áll 2015.12.01. 13:24:20

@seahawks: " az indukciósok nagyon drágák, aki keveset főz, azoknak nem éri meg se megvenni, se használni"

Aki keveset főz pont annak (is) a legjobb az indukciós, tizen1-2 ezerért kap egy indukciós lapot amit bedug a mezei 220ba, felteszi a konyhapultra és meg is van oldva az a kis főzés.

eßemfaßom meg áll 2015.12.01. 13:31:15

@ezsolt74: "de pl tejet forralni,húst sütni nem az igazi, mert nagyon könnyen odaég benne az étel."

erre azért jó lenne valami fizikai magyarázatot találni, mitől is ég jobban oda az étel egy precizen szabályozható igen kis teljesítményre levehető eszközzel. Esetleg meg kell első körben keresni azt a gombot-tekerőt amivel lehet a maximumnál kisebbre állítani.

"És ne felejtsük el azt sem hogy csak vas edényeket lehet hozzá használni, nekünk pont nem voltak vas edényeink, csak alumínium"

Alumíniumból csak ipari hulladék készül nem edény.

eßemfaßom meg áll 2015.12.01. 13:37:02

@Izo: "indukcióshoz alkalmas edény kell. Az meg - el kell ismerni - elég drága."

Bármilyen vaslábas, 1000ft/kg-os áruházi ömlesztett rozsdamentes edény tökéletesen üzemel az indukcióson. Csak a legalja alumínium vackok meg a jénai nem jó rá. De még aluból is gyártanak olyat aminek az alja meg van szórva vasmagokkal hogy indukciósal is üzemeljen, fél éve 5ezerért szórt ilyen tefalokat hetekig a Mediamarkt

kogabe 2015.12.01. 14:59:49

@CBI:
Kisarkítva igen. De azért nem mindegy, hogy mekkora az a frekvencia.

vulgarian · http://vulgarian.blog.hu 2015.12.05. 14:02:08

Én használtam már mindegyik típust. Én otthonra ezért az indukciósra szavaztam. Azt használom, nagyon jól melegít, bár a régi fajta edényekkel is működik, de az indukciós edényekkel sokkal hatékonyabb.
süti beállítások módosítása